Манифестација “Дани Републике Српске у Србији”: Јачање братских веза и у култури

Миланка Митрић
Манифестација “Дани Републике Српске у Србији”: Јачање братских веза и у култури

Бањалука - Манифестација “Дани Републике Српске у Србији” биће одржана од 3. до 8. септембра у неколико градова Србије. Циљ организовања једне овакве манифестације јесте представљање културе, умјетности, науке и просвјете Републике Српске. Планирано је да буде одржано 35 догађаја у 19 градова, у оквиру 25 различитих програма.

Свечано отварање биће уприличено у Београду, у “Комбанк дворани” - Дому синдиката, 3. септембра у 20 часова. У умјетничком дијелу програма, по сценарију и у режији Драгана Елчића, учествоваће: Бора Дугић, Биљана Ђуровић, Небојша Дугалић, Дјечји хор “Изворник”, Хор Дечјег културног центра Београд, Хор АКУД “Иво Лола Рибар”, Плесна група “Уна Сага Сербика”, те Драгољуб Ђуричић и његови бубњари. У програмима овогодишње манифестације “Дани Републике Српске у Србији” биће представљене научне, културне и умјетничке институције, професионална и аматерска позоришта, културно-умјетничка друштва, клубови и удружења, самостални умјетници, глумци и књижевници. У данима трајања манифестација, одржаће се бројни догађаји у Београду, Вршцу, Зрењанину, Смедеревској Паланци, Ужицу Суботици, Лозници, Врању, Ужице, Крагујевац, Аранђеловац, Новом Саду, Сомбору, Врњачкој Бањи, Инђији и Нишу.

Директор Представништва Републике Српске у Србији Младен Цицовић изразио је задовољство због одржавања ове манифестације и навео да је намјера да у што краћем периоду Србији буде представљено све што Република Српска тренутно може да понуди.

- Представништво у свом програму планира ову манифестацију, да у једном најкраћем периоду представи Србији све то што је Република Српска у том тренутку и све то што Република Српска у наредном периоду жели. Ми кроз ову манифестацију у седам дана представимо и привреду и културу и науку и умјетност РС и настојимо да у програмима учествују млади људи, јер нам је то гаранција кад повезујемо младе људе, кад повезујемо наше институције, да постављамо јасне и чврсте темеље укупне сарадње. Овом манифестацијом желимо да покажемо да смо један народ, једна култура, једно писмо, један језик, једна вјера и да смо народ који жели да са свим осталим народима гради просперитетну будућност, прије свега на овим просторима, онда колико је то примјерено оном што смо ми по снази, да дамо укупан допринос миру и просперитету у свијету. Настојимо да представимо Републику Српску и њене све дијелове. За нас је ово најзначајнија манифестација - казао је Цицовић.

Затварање

Посљедњег дана, 8. септембра, у Београду ће бити представљен књижевни портрет Зорана Костића из Бањалуке. На Тргу слободе у Суботици манифестација ће свечано бити затворена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана