Mamograf dostupan svima, čekanja minimalna

Danijela Stokanić
Mamograf dostupan svima, čekanja minimalna

Banjaluka - Broj oboljelih od karcinoma dojke u RS rapidno raste do te mjere da, kažu ljekari, poprima razmjere epidemije, ali zbog boljih terapija i mogućnosti redovnog mamografskog pregleda u gotovo svim zdravstvenim ustanovama, šanse za izlječenje sve su veće.

Na prste jedne ruke mogu se nabrojati domovi zdravlja koji nemaju mamograf, a čekanja na pregled gotovo da i nema. Osim toga, u RS ima i nekoliko pokretnih mamografa koje medicinari zarad preventivnih pregleda odnose u sela. Da mamograf imaju sve zdravstvene ustanove, potvrdio je i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić, dodajući da se pregledi uspijevaju organizovati na kvalitetan način.

- Pregled mamografom treba da bude obavezan za ženu i veoma je značajan - rekao je Bogdanić.

Internista onkolog u bijeljinskoj bolnici "Sveti vračevi" Biljana Marjanović istakla je da se na mamografski pregled u ovom dijelu Srpske čeka svega nekoliko dana. Osim toga, kaže da se na području Semberije svako malo, zahvaljujući pokretnom mamografu, organizuje posjeta selima, gdje je odziv žena na pregled veliki.

- Radiolozi na kraju pregleda pogledaju snimke i bilo koju sumnjivu mamografiju upute onkološkom hirurgu ili meni kao onkologu. Tako da lista čekanja za mamogafski pregled kod nas faktički ne postoji - kazala je Marjanovićeva.

Na području istočnog dijela Srpske mamograf nemaju baš svi domovi zdravlja, ali uprkos tome na pregled, koji uglavnom obavljaju u bolnici u Istočnom Sarajevu, stanovnici ne čekaju nešto duže nego u ostalim dijelovima RS. Prema riječima direktora bolnice u Istočnom Sarajevu Gorana Todorovića, pacijenti na pregled budu pozvani u roku od sedam do deset dana, zavisno od toga kada dolazi ljekar koji očitava nalaze.

- Oblast ženskog zdravlja kod nas je jako dobro organizovana - kazao je Todorović.

Bez mamografa nisu ni dobojska, prijedorska i banjalučka regija, a što se tiče pregleda, stanovnici plaćaju samo participaciju koja ne prelazi deset KM, a koje su porodice poginulih boraca, RVI i druge slične kategorije oslobođene.

Da je mamografski pregled dostupan pacijentkinjama, potvrdila je i predsjednica bijeljinskog Udruženja žena oboljelih od raka dojke "Gea" Gordana Stupar. Ona je istakla da na ovoj teritoriji postoje dva mamografa, koja pokrivaju područje od Zvornika do Brčkog.

- Primijetila sam da u posljednje vrijeme od raka dojke često obolijevaju i muškarci, a, nažalost, sve je više i mladih djevojka. Ovo je samo jedan od znakova da smo otrovani sa svih strana - kazala je Stupar.

Prema riječima predsjednice Saveza žena oboljelih od raka dojke "Iskra" Azre Ikalović, mamograf, što se tiče banjalučke regije, nema samo Dom zdravlja u Kotor Varošu, što, kako kaže, ne znači da tamošnji stanovnici nemaju mogućnost redovnog mamografskog pregleda.

Skrining

U RS, nažalost, ne postoji skrining mamografija, kao što je to slučaj u zemljama Evropske unije, koja podrazumijeva redovan pregled naizgled zdravih žena, bez prisutnih simptoma i znakova bolesti, kojom se mogu otkriti rane promjene u tkivu dojke, kada je moguće efikasno liječenje. Prema riječima ljekara, postoji volja i želja za skrining mamografijom, koja će obavezati žene starije od 45 godina da odlaze na redovan pregled.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana