Мамограф доступан свима, чекања минимална

Данијела Стоканић
Мамограф доступан свима, чекања минимална

Бањалука - Број обољелих од карцинома дојке у РС рапидно расте до те мјере да, кажу љекари, поприма размјере епидемије, али због бољих терапија и могућности редовног мамографског прегледа у готово свим здравственим установама, шансе за изљечење све су веће.

На прсте једне руке могу се набројати домови здравља који немају мамограф, а чекања на преглед готово да и нема. Осим тога, у РС има и неколико покретних мамографа које медицинари зарад превентивних прегледа односе у села. Да мамограф имају све здравствене установе, потврдио је и министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић, додајући да се прегледи успијевају организовати на квалитетан начин.

- Преглед мамографом треба да буде обавезан за жену и веома је значајан - рекао је Богданић.

Интерниста онколог у бијељинској болници "Свети врачеви" Биљана Марјановић истакла је да се на мамографски преглед у овом дијелу Српске чека свега неколико дана. Осим тога, каже да се на подручју Семберије свако мало, захваљујући покретном мамографу, организује посјета селима, гдје је одзив жена на преглед велики.

- Радиолози на крају прегледа погледају снимке и било коју сумњиву мамографију упуте онколошком хирургу или мени као онкологу. Тако да листа чекања за мамогафски преглед код нас фактички не постоји - казала је Марјановићева.

На подручју источног дијела Српске мамограф немају баш сви домови здравља, али упркос томе на преглед, који углавном обављају у болници у Источном Сарајеву, становници не чекају нешто дуже него у осталим дијеловима РС. Према ријечима директора болнице у Источном Сарајеву Горана Тодоровића, пацијенти на преглед буду позвани у року од седам до десет дана, зависно од тога када долази љекар који очитава налазе.

- Област женског здравља код нас је јако добро организована - казао је Тодоровић.

Без мамографа нису ни добојска, приједорска и бањалучка регија, а што се тиче прегледа, становници плаћају само партиципацију која не прелази десет КМ, а које су породице погинулих бораца, РВИ и друге сличне категорије ослобођене.

Да је мамографски преглед доступан пацијенткињама, потврдила је и предсједница бијељинског Удружења жена обољелих од рака дојке "Геа" Гордана Ступар. Она је истакла да на овој територији постоје два мамографа, која покривају подручје од Зворника до Брчког.

- Примијетила сам да у посљедње вријеме од рака дојке често оболијевају и мушкарци, а, нажалост, све је више и младих дјевојка. Ово је само један од знакова да смо отровани са свих страна - казала је Ступар.

Према ријечима предсједнице Савеза жена обољелих од рака дојке "Искра" Азре Икаловић, мамограф, што се тиче бањалучке регије, нема само Дом здравља у Котор Варошу, што, како каже, не значи да тамошњи становници немају могућност редовног мамографског прегледа.

Скрининг

У РС, нажалост, не постоји скрининг мамографија, као што је то случај у земљама Европске уније, која подразумијева редован преглед наизглед здравих жена, без присутних симптома и знакова болести, којом се могу открити ране промјене у ткиву дојке, када је могуће ефикасно лијечење. Према ријечима љекара, постоји воља и жеља за скрининг мамографијом, која ће обавезати жене старије од 45 година да одлазе на редован преглед.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана