Малишани све ближи сигурном кораку

Милијана Латиновић
Малишани све ближи сигурном кораку

Бањалука - Породице малишана са потешкоћама у кретању широм Републике Српске на корак су ближе остварењу циља јер је Завод за физикалну медицину и рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић” у петак расписао тендер за набавку опреме за роботски потпомогнуту рехабилитацију.

Потврдила је то докторица Сњежана Новаковић Бурсаћ испред Завода “Др Мирослав Зотовић”, истичући да ће поступак бити отворен 45 дана.

- Процијењена вриједност коју смо навели у тендерској документацији је 1,22 милиона марака, па видјећемо како ће поступак тећи. Планирана је набавка четири различите справе које ће помоћи у рехабилитацији дјеце - истакла је Новаковић-Бурсаћ за “Глас Српске” и додала да би с првим данима љета уређај требало  да буде инсталиран у Заводу, уколико све буде текло планираном динамиком.

Додала је да ће, према процјенама љекара, услуге роботски асистиране рехабилитације у Српској годишње користити најмање 150 малишана.

- Најбитније од свега је то што ћемо захваљујући тој савременој опреми употпунити услугу у смислу да ћемо дјеци која као посљедицу оштећења, обољења или повреда централног нервног система имају потешкоће у кретању, помоћи да направе сигурнији корак. Ово је велики искорак и за наш здравствени систем, али прије свега огроман напредак у борби за здравље дјеце - нагласила је Новаковић-Бурсаћ.

Вијест да је тендер за набавку робота расписан обрадовала је родитеље малишана чија су дјетињства испуњена лавовском борбом за оздрављење.

Данијела Зељаја из Бањалуке, која даноноћно бдије над својом дванаестогодишњом кћерком Теодором Павловић, каже за “Глас Српске” да се већ полако припремају за рехабилитацију.

- Чекали смо годинама и за све породице је набавка робота остварење највећег сна. Срећни смо и презадовољни што ће наша дјеца добити шансу какву имају малишани у развијеним земљама. Биће ово велики искорак у нашој борби и не сумњамо да ће резултати бити добри - рекла је Зељаја и захвалила свима који су помогли у остварењу овог дугогодишњег сна.

Новац за куповину савремене опреме за роботски асистирану рехабилитацију малишана прикупљен је на донаторској вечери у склопу хуманитарне акције “С љубављу храбрим срцима” која је под покровитељством предсједнице РС Жељке Цвијановић одржана 23. децембра прошле године у Банском двору Културном центру у Бањалуци.

Највећи донатори у овој хуманитарној акцији, деветој по реду, били су кабинет предсједнице Српске и Влада Републике Србије.

Осим тога, значајан износ за набавку робота обезбиједили су и грађани који су позивали хуманитарни број 1411 и сваким позивом донирали једну марку за обољелу дјецу. Током акције прикупљено је укупно 1,51 милион марака. У “Службеном гласнику Републике Српске” објављена је Одлука Владе РС о преносу тих средстава на рачун Завода “Др Мирослав Зотовић”.

Цијена услуге

Сњежана Новаковић-Бурсаћ је појаснила да ће за осигуранике Фонда здравственог осигурања РС трошкове роботски потпомогнуте рехабилитације сносити Фонд.

- За остале, који нису осигураници Фонда, услуга ће бити доступна по некој комерцијалној цијени која ће такође бити прихватљива - рекла је Новаковић-Бурсаћ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана