Малишани кроз игру учили о својим правима

Д. Ј. - С. Та.
Малишани кроз игру учили о својим правима

Бањалука - Маскенбал, јесењи карневал и едукативне радионице, само су неке од манифестација којима је јуче широм РС почело обиљежавање Недјеље дјетета, која се ове године одвија под мотом "Дјечији свијет - мој свијет".

Отворивши едукативно-креативну радионицу посвећену едукацији дјеце о њиховим правима у Музеју РС у Бањалуци, Омбудсман за дјецу РС Нада Граховац казала је да права дјеце представљају потребе које свако дијете има на свом путу одрастања и додала да Породични закон захтијева измјене у свим његовим дијеловима.

- Родитељи не могу сами да се носе са изазовима у одрастању њихове дјеце. Морамо усвојити знање да су и дјеца са потешкоћама у развоју само дјеца, те да њихове потребе нису посебне, него су исте као и потребе њихових вршњака - рекла је Граховчева.

Педагог у Музеју РС Наташа Ного рекла је да ће малишани на радионицама правити украсне магнете са порукама о правима дјетета, с циљем едукације о њиховим правима и прихватању различитости, али и развијање њихове креативности.

Јавни фонд за дјечију заштиту РС исплатиће поводом Недјеље дјетета једнократне новчане помоћи корисницима права из дјечије заштите и установама социјалне и дјечије заштите, за шта ће бити издвојено 42.000 КМ.

У оквиру Недјеље дјетета у Центру за социјални рад Приједор градоначелник Миленко Ђаковић уручио је ваучере у износу од 100 КМ за 20 породица са дјецом са сметњама у развоју.

Србачком општином до краја седмице симболично ће управљати дјечак са потешкоћама у развоју Бошко Антонић, коме је начелник Млађен Драгосављевић јуче уручио кључеве општине. Малишани из предшколске установе "Лепа Радић" и вртића "Ципелићи" били су гости начелника општине Градишка Зорана Аџића, који је истакао да је потребно проширити вртићке капацитете у овој општини. Организовањем јесењег карневала соколачки малишани прошетали су градом, а улице Лопара уљепшали су дјечаци и дјевојчице са маскама. Бројне манифестације организоване су и у Зворнику, Мркоњић Граду, Сребреници и Фочи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана