Maline u hladnjačama čekaju cijenu

Anita Janković Rečević
Maline u hladnjačama čekaju cijenu

Banjaluka - Berba proljećnih sorti maline u Republici Srpskoj pri samom je kraju, a proizvođače ovog voća i dalje muči neizvjesnost, jer hladnjačari, iako su preuzeli sav rod, još nisu odredili konačnu otkupnu cijenu.

Predsjednik Udruženja malinara "Vilamet" iz Bratunca, Srebrenice i Milića Ljubiša Alempić ističe da oko 2.000 proizvođača na području regije Birač još nema nikakvu predstavu kolika bi mogla biti otkupna cijena ovog voća.

- Iako je 90 odsto proljećnih sorti već obrano i predato hladnjačarima, a počinje i berba jesenje maline, ne znamo za šta smo radili cijelu godinu. Posljednje dvije-tri godine otkupljivači su nam saopštavali cijenu do sredine avgusta, pa vjerujemo da će tako biti i sada - priča Alempić.

Dodaje da malinari ne žele stvarati paniku i preduzimati nikakve represivne mjere jer se nadaju najboljem.

- Vjerujemo da će hladnjačari izaći sa korektnom cijenom. Iako je naš stav bio da budu zadržane lanjske tri i po marke po kilogramu, bićemo zadovoljni cijenom koju dobiju proizvođači u okruženju - naveo je Alempić i dodao da je u Srbiji postignut dogovor o cijeni od oko dvije i po marke.

Vlasnik hladnjače "Agro dr" iz Bratunca Petko Rankić kaže da otkupljivači još ne saopštavaju cijenu, jer ni sami ne znaju po kojoj vrijednosti će izvoziti malinu.

- Imamo ponudu od Italijana od 1,5 evra, ali to je suviše niska cijena pa za sada robu ne prodajemo i čekamo bolje dane. Ipak, sve su prilike da ćemo domaćim proizvođačima isplaćivati između dvije i dvije i po marke po kilogramu - kaže Rankić i dodaje da su hladnjačari lani bili u velikom gubitku, jer su previše plaćali rod, te da ako isto urade ove godine, mogu zaključati hladnjače.

Od početka berbe u FBiH mnogi malinari su protestima iskazivali nezadovoljstvo niskom cijenom otkupa od 1,50 KM. Takvi potezi nagovijestili su da je sudbina ove nekada perspektivne poljoprivredne grane u BiH sve neizvjesnija.

Staje sadnja

Ljubiša Alempić kaže da ekspanzija podizanja malinjaka, koja je bila prisutna posljednje tri godine, svakim danom jenjava.

- Ove godine se malina u RS nije sadila ni približno kao prethodnih godina, a tome je kumovao pad otkupne cijene. Osim što je širenje zasada već primjetno stalo, očekujemo da će dio malinjaka biti uništen, što će smanjiti površine pod ovim voćem - rekao je Alepić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana