Малинари пријете блокадом хладњача

М. Латиновић, К. Ћирковић
Малинари пријете блокадом хладњача

Братунац - Малинари широм Српске најављују да ће блокирати извоз овог воћа уколико хладњачари наставе да овогодишњи род плаћају по цијенама нижим од 1,50 КМ по килограму, а многи су већ одавно одустали од бербе и пустили да коров овлада малињацима.

Управни одбор Удружења малинара Братунца, Сребренице и Милића “Виламет” затражио је јуче од хладњачара да откупљене количине овогодишњег рода малине не исплаћују по цијени нижој од 1,50 КМ за сорту “виламет” и 1,60 КМ за “микер”.

Предсједник “Виламета” Иван Стојановић је рекао да је на сједници Управног одбора закључено да откупљивачи нису усагласили цијене и да произвођачима исплаћују килограм малине по различитим цијенама које се крећу од 1,20 до 1,50 КМ за сорту “виламет”.

- То је недопустиво. Утврђено је да производња једног килограма малине кошта 1,80 КМ и са таквим цијенама немамо новац ни за производњу а камоли за зараду - рекао је Стојановић.

Он је најавио да ће произвођачи, уколико хладњачари не буду

испоштовали тражену цијену, предузети радикалне мјере.

- Произвођачи су огорчени и спремни су да блокирају хладњаче и не дозволе да се њихова малина продаје и извози - упозорио је Стојановић и додао да су плантаже малине на подручју ових општина, због прениске цијене запуштене и да је велики број произвођача одлучио да одустане од тог посла.

Од бербе овог јагодичастог воћа одустали су и малинари на подручју Котор Вароша, гдје је због ниске откупне цијене већ пропало више од 100 тона малине код више од 60 произвођача.

- Испоручили смо око 30 тона малине по цијени од 1,30 до 1,50 КМ по килограму, али смо обуставили и бербу и испоруку јер се по тој цијени не исплати ни ући у малињак. Радије ћемо уништити засаде него дати плодове у бесцјење - рекао је предсједник Удружења пољопривредника “Малинар” из Котор Вароша Александар Станић.

Ниску откупну цијену хладњачари оправдавају лошим квалитетом малине.

- Киша је падала непрестано 45 дана, а малина не трпи толико влаге. Квалитет је лош, има доста буђаве малине и то произвођачи добро знају. Идућих дана договорићемо дефинитивну цијену, која сигурно неће премашити 1,50 КМ - рекао је власник хладњаче из Братунца Бранислав Мићић.

Предузеће “Приједорчанка” откупило је преостале малине од произвођача из овог града, иако то није било у њиховом овогодишњем пословном плану. Предсједник Управног одбора Удружења малинара “Козарска малина” Данијел Егић рекао је да су већ исплаћене преузете количине.

Купине

Иван Стојановић истиче да у регији Бирач ништа боља ситуација није ни са производњом купине.

- Десетине дунума под купином су већ покошене и уништене - рекао је Стојановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана