Мали хероји у родитељскoj кући уживали у дану за памћење

Милијана Латиновић
Мали хероји у родитељскoj кући уживали у дану за памћење

Бањалука - Осмијехе на лица малишана обољелих од малигних болести, који Дједу Мразу пишу само једну жељу - да оздраве, измамиле су чланице Ротари клуба "Глорија" из Бањалуке уручивши им пакетиће.

За 17 малишана који се лијече на Хематоонколошком одјељењу Универзитетског клиничког центра РС јуче је био посебан дан. Чланице "Глорије" су им у "родитељској кући" приредиле изненађење и бар на тренутак учиниле да забораве на болест која им краде дјетињство. Малишане, њихове родитеље и госте из "Глорије" поздравио је први станар "родитељске куће" Никола Јовановић (13) из Модриче, који са мајком Милицом ту борави већ неколико мјесеци.

- Будите храбри и издржите терапије као што сам и ја издржао и све ће бити добро - поручио је Никола.

Храбра срца, што ова дјеца засигурно јесу, поздравила су госте топлим осмијесима и рецитацијама. Низали су се стихови новогодишњих пјесмица, а највеселија је била четворогодишња Анђела из Бијељине у костиму принцезе Елзе, која је јуче са другарима из "родитељске куће" прославила рођендан.

Њена мајка Зорица Милошевић рекла је да је Анђели у октобру ове године дијагностикована леукемија. Од тада њихова борба не престаје.

- Провели смо 37 дана у болници, а потом прешли овдје. Разлика је огромна, дјевојчица заборавља на болест, на терапије. Она је мој мали херој - испричала је Зорица.

Мир у "родитељској кући" пронашла је и седмогодишња Матеја Раилић из Дервенте.

- Болест је тешка, али смо свјесни да се морамо борити и да одустајања нема. Боравак овдје је велики корак напријед и за дијете и за све нас - рекла је Матејина мајка Рената. 

Посебан дан овим малишанима увеличао је и Дједа Мраз, који је дошао са врећом пуном дарова. Дјеца су се радовала, пјевала пјесмице и фотографисала се у његовом крилу.

Ведрана Стојић из Ротари клуба "Глорија" истакла је да чланице овог клуба, традиционално, већ шест година посјећују дјецу обољелу од малигних болести у УКЦ-у РС.

- Одлучили смо да им приуштимо и новогодишњу представу са Дједом Мразом и на тај начин пружимо подршку и њима и њиховим родитељима - рекла је Стојићева, нагласивши да ће дјеца поред слаткиша добити и књиге.

Управник родитељске куће Катица Керкез истакла је да у кући тренутно борави пет породица, из Модриче, Приједора, Добоја, Бијељине и Шамца.

Лијечење

Шеф Одјељења хематоонкологије на Клиници за педијатрију УКЦ-а РС др Јелица Предојевић-Самарџић казала је да се на овом одјељењу годишње лијечи око 30 малишана.

- Тренутно на одјељењу имамо 15 малишана који се лијече од малигних болести, а остали су код куће и долазе на повремене терапије - рекла је Предојевић-Самарџић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана