Mali heroji čekaju roditeljsku kuću

Dragana Keleč
Mali heroji čekaju roditeljsku kuću

Banjaluka - Bezbrižne igre i druženje sa vršnjacima ukrale su im opake maligne bolesti i zamijenile svakodnevnim terapijama, međutim, bitke tih mališana bar jednim dijelom olakšaće izgradnja roditeljske kuće u Banjaluci, koja bi trebalo da bude završena 15. aprila.

U roditeljskoj kući boraviće svi ti mali heroji i njihovi roditelji i osjećaće se bezbjedno zbog blizine bolnice, ali i opušteno, jer oko njih neće biti bijelih mantila i ljekarskih vizita.

Među tim malim borcima je Milica Jaćimović iz Slatine nadomak Banjaluke. Ima samo 11 godina i leukemiju. Izuzetno je hrabra, a hrabra je i njena majka Nada, koja ne gubi nadu da će njena djevojčica, ipak, pobijediti opaku bolest.

- Dešavalo se da 57 dana, dok Milica prima terapije, ne izlazimo iz bolnice. To su teški dani, preteški, bez obzira na to koliko medicinsko osoblje bilo ljubazno i pažljivo - priča Nada.

Roditeljska kuća će svima, kako kaže, olakšati mnoge brige.

- Nama je lakše, jer nismo predaleko od bolnice, ali ima dječice koja dolaze iz Trebinja ili Pala i čiji roditelji iznajmljuju stanove ili sobe kako bi mogli biti blizu njih - dodaje ona.

Sekretar Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" Dijana Berić ističe da su izuzetno srećni što se bliži kraj izgradnje roditeljske kuće, poslije čega slijedi njeno namještanje i useljenje.

- Ovaj objekat je od višestrukog značaja. Roditelji oboljelih mališana neće više morati plaćati kirije u Banjaluci, dok se njihova djeca budu liječila u Univerzitetskom kliničkom centru RS - istakla je Berićeva.

Roditeljsku kuću trebalo bi da čini sedam apartmana, kuhinja i trpezarija, dnevni boravak i igraonica te kreativne radionice, u okviru kojih će biti uključeni i razgovori sa psihologom.

- Oni će djeci i njihovim roditeljima pomoći da prebrode sve teške trenutke tokom liječenja - istakla je Berićeva.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS od malignih bolesti godišnje na liječenju bude oko 20 mališana, dok 35 djece kod kuće uzima citostatike u vidu tableta. Roditeljska kuća niče u okviru Univerzitetskog kliničkog centra RS.

Donatorsko veče

Za izgradnju kuće obezbijeđeno je 850.000 maraka zahvaljujući velikom broju humanitarnih akcija, čija je realizacija započeta uz podršku predsjednika RS Milorada Dodika, koji je organizovao i donatorsko veče, gdje je prikupljena najveća novčana suma.

Sav prikupljeni novac nalazi se na računu Udruženja "Iskra", koje vodi brigu o dinamici radova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana