Mali Zejtinlik u lošem stanju

ATV
Mali Zejtinlik u lošem stanju

Sokolac - Napuknuti krstovi i ispucale ploče slika su vojničkog groblja u Sokocu. Što je "Zejtinlik" u Grčkoj, to je za RS "Mali Zejtilik".

Vojničko spomen groblje na kojem je sahranjeno više od 1.300 hiljada boraca Sarajevsko-romanijske regije izgleda kao ono u Solunu, ali je što se tiče održavanja daleko lošije. I to je ono što najviše boli boračku populaciju sarajevske regije. Za uređenje Malog Zejtinlika zadužene su opština Sokolac i Vlada Srpske.

"Imamo velikih oštećenja grobnih mjesta I ploča I to je preuzelo Ministarstvo boraca RS da izvrši sanaciju grobnica koje su oštećene, a sve što se tiče daljeg rada na ovom groblju vodi opština Sokolac, a najveća ulaganja ima grad Istočno Sarajevo", rekao je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

"Obećali su ove godine dati 50 hiljada za rekonstrukciju, kao što daju svake godine za rekonstrukciju vojničkog groblja, evo novembar je mjesec, dakle slagali su", rekao je predsjednik regionalne Boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić.

Iz resornog Ministartsva tvrde da ništa nisu slagali. Ministar Milenko piše da će nadgrobni spomenici biti obnovljeni u ovoj godini.

"I ove godine je izdvojeno 70.000 KM za vojničko groblje na Sokocu. Završen je tender i Gradsko groblje Banjaluka je prošlo. Dakle i ove godine će se renovirati spomenici", saopštio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović.

I dok se čekaju obećana sredstva iz Vlade Srpske, iz Beograda bi trebalo da stigne donacija za urđenje sokolačkog vojničkog groblja. Aleksandar Vučić tokom posjete Istočnom Sarajevu obećao je da će Vlada Srbije obezbijediti sredstva za uređenje prilaznog puta do "Malog Zejtinlika".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana