Малешевић: У Српској ове академске године око 10 одсто мање студената

Срна
Малешевић: У Српској ове академске године око 10 одсто мање студената

Прњавор - Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић изјавио је данас да ће у ову академску годину бити уписано око 10 одсто студената мање него прошле године.

Малешевић је рекао да нема проблема са уписом студената на медицини, стоматологији, електротехници, али да је зато евидентан проблем са уписом на учитељски студиј или социологију, филозофију, па се дешава, као на Палама, да се на одређени студиј пријави само један студент.


Он је истакао да се мора видјети “да се почне разговарати и реформишу студијски програми”.

“Питање је да ли нама треба толико студијских програма колико тренутно имамо и да ли су неки од студијских програма ту само зато што треба да неки од професора раде”, рекао је Малешевић новинарима приликом посјете подручном одјељењу основне школе у селу Просјек, општина Прњавор.

Он је навео да се у Републици Српској мора почети понашати тржишно и у образовању, али и образовати за привреду и омогућити студентима да имају што више практичне наставе, те изразио наду да ће у наредном периоду бити промијењени Закон о високом образовању и Закон о звањима да би дошло до одређених промјена и у високом образовању.

Малешевић је напоменуо да Република Српска не може имати довољно студената јер сваке године има мање ученика у основној школи.

“Ове године у 73 подручна одјељења није уписано ниједно дијете, у 85 је уписано по двоје, што је на неки начин разлог мањка и студената. Годинама се смањује број ученика у основним и средњим школама што је прошле године, нажалост, почело да се одражава и на факултете”, рекао је министар просвјете и културе Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана