Мајке беба рођених од децембра 2017. године добијају 405 марака

Свјетлана Шурлан
Мајке беба рођених од децембра 2017. године добијају 405 марака

Бањалука - Право на матерински додатак од 405 марака мјесечно, који ће од идуће године први пут бити уведен у Српској, имаће незапослене жене које се породе у децембру ове године и након тога.

Одредбе предложеног закона о дјечијој заштити прецизирали су у Министарству здравља и социјалне заштите РС након што су удружења која се баве правима породице, родитеља и дјеце тражила појашњење оних која се тичу материнског додатка. У удружењима кажу да им је нејасно да ли право на 405 КМ имају и мајке које су се породиле у овој години или само оне које се породе идуће, јер је предвиђено да закон ступи на снагу 1. јануара 2018. године.

Приједлогом закона прописано је да право на матерински додатак од 405 КМ остварује незапослена мајка у трајању од 12 мјесеци, а за близанце, треће и свако наредно дијете у трајању од 18 мјесеци. Право на матерински додатак признаје се првог дана наредног мјесеца од дана рођења дјетета, а захтјев за остваривање права подноси се у року од 30 дана од дана рођења дјетета.

У Министарству здравља и социјалне заштите појашњавају да и мајке које роде дијете у децембру 2017. године могу остварити право на додатак од 405 КМ. Према предложеном закону, право на матерински додатак може остварити мајка под условом да има пребивалиште у РС најмање годину прије рођења дјетета, да је незапослена и да је на дан рођења дјетета редовно пријављена у евиденцији Завода за запошљавање РС.

У Министарству здравља и социјалне заштите РС су подсјетили да, према тренутно важећем Закону о дјечијој заштити, незапослене мајке, које испуњавају услове, могу остварити право на матерински додатак у износу од 70 КМ у трајању од 12 мјесеци. То важи и за жене које су се породиле у октобру и новембру 2017. године. Право на матерински додатак од 70 КМ, по сада важећем закону, има незапослена мајка за прво троје дјеце у породици. Рок за подношење овог захтјева је 30, односно 90 дана од дана рођења дјетета.

- Јавни фонд за дјечију заштиту РС је упутио допис здравственим установама и центрима за социјални рад да информишу породиље о њиховим правима како би оне које су родиле у новембру или октобру што прије поднијеле захтјев за остваривање права на матерински додатак према важећем закону и да не би изгубиле ово право - истакли су у Министарству здравља и социјалне заштите и додали да породиље све информације у вези са остваривањем права на основу новог закона могу да добију у  центрима за социјални рад.

Предсједник Удружења родитеља са четворо и више дјеце РС Јован Радовановић каже да је појашњење одредаба закона неопходно јер се прво прописује да право на 405 КМ има свака незапослена мајка, па се каснијим одредбама каже да се право на додатак признаје наредног мјесеца од дана рођења дјетета.

- Зато нам није јесно да ли ће, на примјер, мајка која сада има дијете од шест мјесеци, осталих шест мјесеци током идуће године моћи да добије накнаду. Сматрам да би требало да имају то право јер би у супротном опет било неједнакости - истакао је Радовановић и додао да су у око 65 одсто породица које окупља удружење мајке незапослене.

Додао је да је требало прописати и да свако дијете има право на дјечији додатак и да не постоји цензус.

- У Приједлогу закона о дјечијој заштити остало је да друго, треће и четврто дијете имају право на додатак, док остале дјеце нема. Дјечји додатак је најбитнији као мјера подршке породицама - казао је Радовановић.

И у Удружењу самохраних родитеља „Понос“ кажу да је међу њиховим члановима 70 одсто родитеља незапослено.

- Незапосленост међу самохраним родитељима је висока и од великог значаја би било да обухват незапослених мајки које имају право на додатак буде што већи - казала је представник удружења Дијана Миљатовић.

У Влади су израчунали да би за матерински додатак од 405 КМ мјесечно за 6.200 мајки требало на годишњем нивоу обезбиједити 15,2 милиона, а у 2019. години 32,7 милиона КМ.

- С обзиром на то да се мајкама које су почеле да користе право по старом закону наставља исплата по раније признатом праву, за 2.300 мајки које су започеле коришћење права, у 2018. години потребно је обезбиједити 1,05 милиона КМ - наведено је у приједлогу закона.

Циљеви

Влада РС је навела да доношењем новог закона о дјечијој заштити жели да унаприједи систем дјечије заштите са акцентом на пронаталитетни карактер и стимулисање рађања дјеце. Влада жели и приближно уједначавање права незапослених мајки са дјецом у односу на запослене мајке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана