МУП УСК: Спремни смо да вратимо мигранте у Сарајево

nezavisne.com
МУП УСК: Спремни смо да вратимо мигранте у Сарајево

Бихаћ - Уколико у наредних осам дана Министарство сигурности БиХ не преузме бригу о прихватним центрима за мигранте на подручју Унско-санског кантона, они ће бити расформирани, а мигранти аутобусима превезени у Сарајево.

Ово је за “Независне” потврдио министар унутрашњих послова у Влади УСК Нермин Кљајић, те потврдио како је одржао састанак с аутопревозницима из УСК како би се, уколико буде потребно, обезбиједио превоз миграната.

“Средства за ове намјене осигураће Влада УСК, а спремност су изразили и представници опћина у којима су смјештени мигранти. Аутопревозници су начелно пристали на оно што смо им понудили и спремни су уступити своја превозна средства у те сврхе”, казао је Кљајић.

Додаје како је Оперативна група за мигрантску кризу у УСК, коју чине представници кантона, опћина, полиције и других надлежних институција, дала Министарству сигурности БиХ рок од 10 дана и да он већ истиче.

“Остало је још осам дана, а никакве реакције није било. На потезу је министар сигурности Драган Мектић, јер је питање миграната у надлежности државе. Тражимо да држава коначно преузме на себе бригу о прихватним центрима за мигранте јер је то њихова законска обавеза. Уколико се то не деси, логичан корак је да распустимо те центре и затворимо их, јер се не зна ко у ствари њима управља”, казао је Кљајић.

Каже како ће сву одговорност у том случају сносити министар Мектић и надлежне државне институције које треба да управљају мигрантском кризом. Подсјећамо да је поменута Оперативна група недавно донијела закључак да полиција пооштри контроле и забрани даљи долазак миграната на подручје УСК, с обзиром на то да се процјењује како у четири прихватна центра у овом кантону тренутно борави око 4.000 особа, иако је раније договорен број од 3.200, колики су прихватни капацитети. Због прекобројности је у прихватним центрима погоршано безбједносно стање, а у посљедње вријеме повећава се број кривичних дјела чији су починиоци страни држављани. Незадовољство због ситуације с мигрантима изражавају и у Великој Кладуши, гдје представници локалних власти најављују да ће организовати масовне протесте грађана и од надлежних државних органа траже затварање прихватног центра “Мирал”, гдје тренутно бораве мигранти, и њихово измјештање са подручја ове опћине.

Мијо Крешић, замјеник министра Мектића, прије неколико дана кратко је рекао како ће о свему ускоро расправљати Оперативни штаб за миграције на нивоу БиХ и донијети закључке по том питању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана