МУП РС током јучерашњих протеста санкционисао 142 лица

Срна
МУП РС током јучерашњих протеста санкционисао 142 лица

Бањалука - Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске позива грађане да протесте у вези са цијеном нафтних деривата изражавају у складу са надлежним законским прописима, јер ће у супротном МУП у складу са наведеним прописима санкционисати прекршаје непрописног заустављања и паркирања возила.

Директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум изјавио је Срни да постоји све више жалби грађана на блокаду саобраћаја, односно на ометање нормалног одвијања саобраћаја.

Полицијски службеници МУП-а Републике Српске јуче су, како је рекао, санкционисали 142 лица на територији Српске због прекршаја закона о јавном окупљању Републике Српске, о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, о јавном реду и миру, те о прекршајима Републике Српске.

"Ту се крши Закон о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ. Прописано је да возач не смије зауставити нити паркирати возило на мјесту на којем би оно угрожавало безбједност других учесника у саобраћају или представљало сметњу за нормално одвијање саобраћаја или кретање пјешака", додао је Ћулум.

Из МУП-а Српске напомињу да су Законом о јавном окупљању Републике Српске уређена јавна окупљања грађана ради јавног изражавања политичких, социјалних и других увјерења и интереса, начин организовања мирних окупљања и јавних протеста.

Овим законом прописано је да је простор примјерен за јавни скуп јавно мјесто које је приступачно и погодно за окупљање лица чији број и идентитет није унапријед одређен и на којем окупљање грађана не доводи до угрожавања права других, јавног морала, безбједности људи и имовине, здравља људи и ометања јавног саобраћаја.

Прописано је и да је за јавни скуп примјерен и простор на којем се одвија јавни саобраћај када је могуће додатним мјерама обезбиједити привремену измјену режима саобраћаја, као и заштиту здравља и безбједност људи и имовине.

Законом је предвиђена новчана казна од 500 до 1.500 КМ за физичка лица која онемогуће несметан пролазак возилима полиције, хитне помоћи и ватрогасним возилима, организују јавно окупљање у близини болница, дјечијих вртића, основних школа, као и на магистралним, регионалним и локалним путевима на начин којим се угрожава безбједност саобраћаја. За правна лица је предвиђена казна од 3.000 до 9.000 КМ.

Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ прописано је да возач не смије да заустави или паркира возило на мјесту на којем би угрожавало безбједност других учесника у саобраћају или представљало сметњу за нормално одвијање саобраћаја или кретање пјешака, те су прописане радње које је возач дужан предузети у случају да је возило принуђено да се заустави на коловозу.

Прописани су и елементи непрописног заустављања и паркирања, као и да ће овлаштено лице одредити да се возило премјести, ако је заустављено или паркирано на мјестима на којима закон то забрањује.

Учесници у саобраћају који не поштују законске одредбе биће кажњени јединственом новчаном казном у износу од 40 КМ, док ће са 100 КМ бити кажњен учесник који не поступи по захтјеву израженом помоћу знака или према наредби овлаштеног лица.

У складу са Законом о јавном реду и миру Републике Српске, лице које омета или спречава дјеловање државних органа да врше своје функције биће кажњено од 500 до 1.500 КМ или казном затвора до 60 дана.

Законом о прекршајима Републике Српске овлаштени полицијски службеник може лице затечено у вршењу прекршаја, задржавањем, ухапсити ако постоје околности које указују да ће поновити прекршај или довршити покушај прекршаја.

Из МУП-а истичу да ће и у наредном периоду предузимати све мјере и радње у складу са наведеним законима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана