Lopovi posjekli 1,9 miliona KM

Dragana Keleč
Lopovi posjekli 1,9 miliona KM

Banjaluka - "Šume RS" oštećene su u prvih devet mjeseci prošle godine ilegalnom sječom za 1,9 miliona maraka, rekli su u ovom preduzeću.

U ovom periodu evidentirano je da su šumokradice posjekle 14.151 kubni metar drveta.

- Područje kojim gazduje Šumsko gazdinstvo "Jahorina" Pale je najkritičnije kada je riječ o bespravnoj sječi. To nije bila karakteristika samo u 2014, nego u posljednjih 20 godina - istakli su u "Šumama".

U prilog toj tvrdnji ide podatak da je od ukupne štete, koju su lani pretrpjele "Šume RS", više od trećine, odnosno 5.778 kubnih metara, ilegalno posječeno na području Šumskog gazdinstva "Jahorina", čime je to preduzeće oštećeno za 1,13 miliona maraka.

- Bespravnom sječom šume na području Pala bave se dobro organizovane grupe, koje drvne sortimente odmah transportuju do neregistrovanih, ali i pojedinih registrovanih postrojenja - istakli su u "Šumama" i dodali da na području Pala ima oko 200 postrojenja za preradu drveta.

Naglasili su da je lani podneseno 2.226 prijava zbog ilegalne sječe, među kojima je 856 krivičnih i 1.361 prekršajna. U "Šumama", međutim, ističu da sporost pravosuđa ide na ruku šumokradicama.

- Riješene su samo 133 krivične i 162 prekršajne prijave - kazali su u "Šumama".

Kako bi spriječili ilegalnu sječu, "Šume RS" preduzimaju razne aktivnosti, a jedna od najznačajnijih je rad čuvarske službe i interne kontrole preduzeća.

- Naši radnici, ipak, nemaju zakonsku mogućnost da kontrolišu promet šumskih drvnih sortimenata na putevima, zbog čega je saradnja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova RS značajna i neophodna - dodali su u "Šumama" i poručili da bi i pojačane kontrole Inspektorata u idućem periodu doprinijele efikasnijoj bici sa lopovima.

Kontrola pilana

U "Šumama RS" ističu da se drvni sortimenti ne mogu prodavati bez prateće dokumentacije, zbog čega bi bilo logično da ih vlasnici pilana ne kupuju ako trgovci nemaju "papire".

- Pojačana kontrola pilana spriječila bi kupovinu i preradu nelegalno posječenog drveta i iz državnih i iz privatnih šuma - naglasili su u "Šumama".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana