Ljetnji režim rada zadaje glavobolje vaspitačima

Danijela Stokanić
Ljetnji režim rada zadaje glavobolje vaspitačima

Banjaluka - Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka neophodna je reorganizacija, jer je u tako velikoj ustanovi nemoguće kvalitetno organizovati rad i u potpunosti se posvetiti potrebama djece, a problemi posebno dolaze do izražaja tokom ljeta, upozoravaju stručnjaci iz ove oblasti.

Naglašavaju da je veliki problem izmještanje mališana iz jednog vrtića u drugi tokom ljetnog perioda, te spajanje grupa i mijenjanje vaspitača. Slučaj izujedane jednogodišnje bebe u banjalučkom javnom vrtiću "Tijana", kada je djevojčica zadobila više od 30 ujeda tokom boravka u vrtiću, pokrenuo je raspravu o tome da li je opravdano spajanje vrtićih grupa u pojedinim vrtićima, te o broju djece o kojima se tete brinu.

Prosvjetni savjetnik za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Republičkom pedagoškom zavodu Staka Nikolić upozorava da bi pod krovom jedne ustanove trebalo da budu četiri objekta sa najviše 500 mališana, a nikako 22 objekta u kojima boravi 2.000 djece, kao što je slučaj u banjalučkom centru.

Ističe da je ljetni periodu posebno izazovan za ovaj centar, s obzirom na to da manji vrtići privremeno budu zatvarani, a djeca i vaspitači za to vrijeme budu raspoređeni u okolne objekte.

- Vaspitači su mi se često žalili da im, kada sa svojom djecom pređu u drugi objekat, koleginice zaključaju materijale i igračke, pa nemaju čime da rade. Ako vaspitač nema dobre igračke i druge didaktičke materijale, nema čime da zainteresuje djecu - kazala je Nikolićeva.

Dodala je da postoje i slučajevi da u jednom vrtiću sa četiri grupe i osam vaspitača, u sezoni godišnjih odmora, radi duplo manje vaspitača.

- Oni tada u kontinuitetu paze na 34 do 45 djece i to uzrasta od jedne do šest godina. Ovakav način rada nije propisan nikakvim standardom - naglasila je Nikolićeva, koja smatra da bi i u vrtićima trebalo uvesti kolektivni godišnji odmor.

Dodala je da bi trebalo poraditi i na poboljšanju uslova u pojedinim vrtićima u Banjaluci, navodeći primjer vrtića "Tijana", koji nema ni svoje dvorište.

Peticija

Više roditelja djece koja idu u vrtić "Tijana", u kojem je nedavno izujedana jednogodišnja djevojčica, potpisalo je peticiju sa kojom su se zvanično obratili Gradskoj upravi Banjaluka sa žalbom na suspenziju vaspitačice koja je čuvala mališane kada se dogodio incident. U pismu koje su uputili nadležnima stoji da je u interesu njihove djece da sa njima boravi ova vaspitačica, koja, prema njihovim riječima, ima sve ljudske i stručne kvalitete, kao i godine iskustva u ovom poslu.

Vrtići u Banjaluci

* 22 vrtića

* 2.180 djece

* 94 grupe

* 322 ukupno zaposlena

* 172 vaspitača

* 15 medicinskih radnika

* 14 stručnih saradnika

* 16 članova uprave

* 105 radnika koji su pomoćno tehničko osoblje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana