Љетне гуме пишу 200 казни дневно

Милијана Латиновић
Љетне гуме пишу 200 казни дневно

Бањалука - Љетне гуме и крња ауто-опрема извукле су прошле седмице десетине хиљада марака из џепова несавјесних возача у Српској, јер је полиција сваког дана за њих 219 писала казну.

Из Министарства унутрашњих послова РС наводе да су током појачане контроле техничке исправности возила и употребе зимске опреме у прошлој седмици санкционисали 1.532 возача који нису имали обавезну зимску опрему.

С обзиром на то да је Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ предвиђена казна од 40 марака за непосједовање зимске опреме, то значи да су полицајци возачима уручили казне у износу већем од 60.000 КМ.

- Током контрола на ванредни технички преглед упућено је 568 возила од којих је око 70 одсто искључено из саобраћаја због техничке неисправности - истакли су у МУП-у.

Додали су да ће и у наредном периоду спроводити појачане контроле и апелују на све учеснике у саобраћају да поштују саобраћајне прописе.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић каже да су лоша економска ситуација, али и немар возача најчешћи разлог што возачи у зимским условима возе без обавезне зимске опреме.

- Љетне гуме на нижим температурама не омогућавају стабилност на коловозу као зимске. Возећи са љетним гумама на ниским температурама возачи угрожавају и себе и друге учеснике у саобраћају. У прилог томе говори податак да су зими слијетања с коловоза доста честа - рекао је Радовић.

Из Ауто-мото савеза РС апелују на све возаче да користе зимску опрему, која је обавезна од 15. новембра до 15. априла.

- Није само питање да ли има снијега. Када температуре падну испод нуле зимска опрема је неприкосновена - рекао је портпарол Ауто-мото савеза РС Перица Пећанац.

Путничка и остала возила чија маса не прелази 3,5 тоне и немају више од осам сједишта морају на сва четири точка имати зимске гуме, чија дубина газећег слоја износи најмање четири милиметра. Возачи могу имати и љетне гуме, али са дубином газећег слоја минимум четири милиметра и ланце. Аутобуси и возила чија је маса преко 3,5 тоне морају имати и ланце, лопату и врећу пијеска.

Снијег

Из МУП-а су истакли да су возачи дужни да прије укључивања у саобраћај са возила уклоне снијег, као и са коловоза, на који су својим возилом нанијели снијег.

- За неиспуњавање ове обавезе прописана је казна од 50 марака - истакли су у МУП-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана