Љетне гуме ојадиле возаче за 86.000 КМ

Анита Јанковић-Речевић
Љетне гуме ојадиле возаче за 86.000 КМ

Бањалука - Љетне гуме и крња ауто-опрема коштали су несавјесне возаче у Српској прошле седмице десетине хиљада марака јер свако четврто контролисано возило није било припремљено за зимске услове, због чега је полиција дневно писала око 430 казни.

Из Министарства унутрашњих послова (МУП) РС наводе да су током петодневне акције појачане контроле техничке исправности возила, посједовања зимске опреме и затамњености стакала контролисали укупно 9.020 возила. Како наводе, санкционисано је 5.229 возача, од чега су се 3.994 прекршаја односила на акцију, а остатак на друге прекршаје у саобраћају. Због непосједовања зимске опреме полиција је издала 2.159 прекршајних налога, а с обзиром на то да је Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима БиХ за тај прекршај предвиђена казна од 40 марака, рачуница показује да су неодговорни власници возила за немар кажњени са 86.360 КМ.

- Техничка неисправност возила утврђена је у 1.127 случајева,  а полиција је издала и 638 прекршајних налога возачима на чијим аутомобилима су стакла била непрописно затамњена - истакли су у МУП-у.

Подсјећају да је од 15. новембра до 15. априла, без обзира на временске услове, обавезно посједовање зимске опреме, те апелују на возаче да поштују законске обавезе, да у саобраћају учествују са технички исправним возилом и тако заштите и себе и друге.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић каже да су возачи веома недисциплиновани, о чему свједоче резултати бројних контрола које су спроведене у протеклом периоду.

- Готово идентичне резултате добија и Ауто-мото савез РС када спроводи контроле поводом припреме аутомобила за зимске услове. Да има доста несавјесних возача, показују и акције којима се контролише употреба појаса, брзина кретања и слично - рекао је Радовић. Истакао је да употреба љетних гума у зимским условима представља велики ризик.

- Љетне гуме се на ниским температурама стврдну и изгубе потребну еластичност, што продужава пут кочења и до 50 пута у односу на зимске гуме. Тиме је опасност од слијетања и проклизавања знатно увећана - рекао је Радовић и додао да су репресивне мјере полиције најбољи начин да се возачи освијесте и поштују закон.

Зимска опрема

Из МУП-а су подсјетили да се под зимском опремом подразумијева гума која на свом боку има ознаке МС, М+С или М&С и знак сњежне пахуљице, а чија дубина газећег слоја износи најмање четири милиметра. Возачи могу саобраћати и возилом са љетним гумама чија дубина газећег слоја такође износи минимално четири милиметра, те морају имати одговарајуће ланце. Возила чија дозвољена маса прелази 3.500 килограма и аутобуси додатно морају посједовати ланце, лопату и врећу пијеска.

*Број издатих прекршајних налога

2.159 - непосједовање зимске опреме

1.127 - техничка неисправност

638 - непрописно затамњена стакла

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана