Ljetinu će od grada braniti 30 stanica

Ratomir Mijanović
Ljetinu će od grada braniti 30 stanica

Trebinje - Ružne vremenske prilike, prije svega grad, koji je znao da uništi voćke i usjeve po trebinjskim njivama, uskoro će biti prošlost, jer će područje istočne Hercegovine ubuduće biti pokriveno sa 30 automatskih protivgradnih stanica, koje će tokom ove godine biti spremne za prvo dejstvovanje.

Rekao je to juče direktor “Protivgradne preventive Republike Srpske” Tihomir Dejanović nakon obilaska novoizgrađenog regionalnog protivgradnog centra u Dražin Dolu kod Trebinja. Iz tog centra biće rukovođeno svim protivgradnim jedinicama na području Hercegovine.

- Ovaj regionalni centar preuzeće ulogu rukovođenja čim bude završena obuka kadrova, a do tada će protivgradnim stanicama biti rukovođeno iz glavnog centra koji se nalazi kod Gradiške - naveo je Dejanović.

On je istakao da je izgradnjom ovog centra i protivgradnih stanica i područje Hercegovine ušlo u sistem zaštite od grada, koji nerijetko nanosi veliku štetu poljoprivrednim proizvođačima na ovom području.

- Do sada je protivgradni sistem bio instaliran samo u sjevernom dijelu Srpske i obuhvatao je oko milion hektara branjene površine, dok će instaliranjem sistema u Hercegovini biti zaštićeno dodatnih 100.000 hektara - pojasnio je Dejanović.

Ova vijest najviše je obradovala poljoprivredne proizvođače, ali i stručnjake iz oblasti agronomije.

- Ubijeđen sam da će ovaj sistem u potpunosti profunkcionisati i da će biti od neprocjenjive koristi za poljoprivredne proizvođače i one koji uzgajaju voće i vinovu lozu. U Trebinju ima perioda godine kada vrijeme uzme svoj danak, a vjerujem da će sve biti mnogo drugačije i znatno bolje - kaže agronom Dragan Bukvić.

Na području Trebinja instalirano je devet od deset protivgradnih stanica, dok su na području Ljubinja aktivne tri, a do kraja godine biće postavljeno svih 30 protivgradnih stanica.

Vlada Republike Srpske izdvojila je tokom petogodišnjeg perioda oko 25 miliona KM za protivgradnu zaštitu, nabavljena su dva meteorološka radara, izgrađeno 218 od 230 planiranih automatskih protivgradnih stanica i regionalni centar u Trebinju, a biće izgrađen i isti centar u Bijeljini.

Magacin

Tihomir Dejanović je rekao da je regionalnom centru u Trebinju na raspolaganju i magacin ubojitih sredstava, koji će, osim za protivgradnu zaštitu biti korišćen i za skladištenje deminiranih sredstva Republičke uprave civilne zaštite. On je rekao da će u narednom periodu biti izvršen tehnički i prijem magacina od Ministarstva unutrašnjih poslova, nakon čega će on biti stavljen u funkciju.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana