Љетину ће од града бранити 30 станица

Ратомир Мијановић
Љетину ће од града бранити 30 станица

Требиње - Ружне временске прилике, прије свега град, који је знао да уништи воћке и усјеве по требињским њивама, ускоро ће бити прошлост, јер ће подручје источне Херцеговине убудуће бити покривено са 30 аутоматских противградних станица, које ће током ове године бити спремне за прво дејствовање.

Рекао је то јуче директор “Противградне превентиве Републике Српске” Тихомир Дејановић након обиласка новоизграђеног регионалног противградног центра у Дражин Долу код Требиња. Из тог центра биће руковођено свим противградним јединицама на подручју Херцеговине.

- Овај регионални центар преузеће улогу руковођења чим буде завршена обука кадрова, а до тада ће противградним станицама бити руковођено из главног центра који се налази код Градишке - навео је Дејановић.

Он је истакао да је изградњом овог центра и противградних станица и подручје Херцеговине ушло у систем заштите од града, који неријетко наноси велику штету пољопривредним произвођачима на овом подручју.

- До сада је противградни систем био инсталиран само у сјеверном дијелу Српске и обухватао је око милион хектара брањене површине, док ће инсталирањем система у Херцеговини бити заштићено додатних 100.000 хектара - појаснио је Дејановић.

Ова вијест највише је обрадовала пољопривредне произвођаче, али и стручњаке из области агрономије.

- Убијеђен сам да ће овај систем у потпуности профункционисати и да ће бити од непроцјењиве користи за пољопривредне произвођаче и оне који узгајају воће и винову лозу. У Требињу има периода године када вријеме узме свој данак, а вјерујем да ће све бити много другачије и знатно боље - каже агроном Драган Буквић.

На подручју Требиња инсталирано је девет од десет противградних станица, док су на подручју Љубиња активне три, а до краја године биће постављено свих 30 противградних станица.

Влада Републике Српске издвојила је током петогодишњег периода око 25 милиона КМ за противградну заштиту, набављена су два метеоролошка радара, изграђено 218 од 230 планираних аутоматских противградних станица и регионални центар у Требињу, а биће изграђен и исти центар у Бијељини.

Магацин

Тихомир Дејановић је рекао да је регионалном центру у Требињу на располагању и магацин убојитих средстава, који ће, осим за противградну заштиту бити коришћен и за складиштење деминираних средства Републичке управе цивилне заштите. Он је рекао да ће у наредном периоду бити извршен технички и пријем магацина од Министарства унутрашњих послова, након чега ће он бити стављен у функцију.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана