Ljepote Srpske, Srbije i Crne Gore na mapi osnovaca

Milijana Latinović
Ljepote Srpske, Srbije i Crne Gore na mapi osnovaca

Banjaluka - Znamenitosti Srpske, Srbije i Crne Gore naći će se krajem maja iduće godine na mapi osnovaca koji će putovanjem do ovih destinacija obilježiti završetak osmog razreda, a pripreme za ekskurziju počele su u mnogim školama.

Maršruta putovanja sa kojeg će učenici ponijeti najljepše uspomene na osnovno obrazovanje različita je od škole do škole. Osim odmora i zabave, đaci će imati priliku i da upoznaju znamenitosti i kulturu gradova, te probaju neki od gurmanskih specijaliteta karakterističnih za te krajeve.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije Miroslav Popržen kaže da je većina škola ove regije počela aktivnosti u vezi sa pripremom ekskurzije.

- Zatražili smo saglasnost od Republičkog pedagoškog zavoda za program putovanja, a nakon toga krenućemo u izbor izvođača - rekao je Popržen, koji je i direktor OŠ „Sveti Sava“ u Banjaluci.

Popržen dodaje da su đaci osmih razreda iz ove škole proteklih godina putovali u Crnu Goru te da se za istu destinaciju odlučila i nova generacija.

U plažama Crnogorskog primorja uživaće i đaci prijedorske Osnovne škole „Dositej Obradović“.

- U toku je anketiranje učenika kako bismo utvrdili tačan broj zainteresovanih za putovanje. Prema Pravilniku o izvođenju izleta i ekskurzija, potrebno je da od ukupnog broja đaka ide njih 80 odsto. Čekamo saglasnost roditelja kako bismo raspisali konkurs za izbor izvođača ekskurzije - kazao je direktor ove škole Stevica Džogazović i dodao da će ovo putovanje trajati pet dana.

Osnovci iz Osnovne škole „19. april“ u Derventi odlučili su se za trodnevnu ekskurziju tokom koje će obići Frušku goru, Palić i Novi Sad. Direktorica ove škole Elvira Miljić je istakla da nisu svi đaci izrazili želju za odlazak na ekskurziju.

Direktor trebinjske OŠ „Vasilije Ostroški“ Milorad Nadaždin kaže da će cijena putovanja biti poznata nakon izbora izvođača ekskurzije.

- Učenici će na ekskurziju u susjednu Srbiju, a maršruta putovanja polazi od Trebinja do Kragujevca, preko Beograda do Novog Sada - rekao je Nadaždin.

Nadaždin kaže da će tender za izbor najpovoljnije agencije, koja će voziti osnovce u obilazak znamenitosti ovih krajeva, biti raspisan početkom februara.

 Škole u prirodi

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS ističu da se za đake od prvog do petog razreda organizuju škole u prirodi na teritoriji Srpske ili FBiH i mogu trajati do deset dana.

- Za učenike od prvog do trećeg razreda izleti se organizuju na destinacijama koje su od škole udaljene najviše do 30 kilometara - naveli su u ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana