Љепоте Српске, Србије и Црне Горе на мапи основаца

Милијана Латиновић
Љепоте Српске, Србије и Црне Горе на мапи основаца

Бањалука - Знаменитости Српске, Србије и Црне Горе наћи ће се крајем маја идуће године на мапи основаца који ће путовањем до ових дестинација обиљежити завршетак осмог разреда, а припреме за екскурзију почеле су у многим школама.

Маршрута путовања са којег ће ученици понијети најљепше успомене на основно образовање различита је од школе до школе. Осим одмора и забаве, ђаци ће имати прилику и да упознају знаменитости и културу градова, те пробају неки од гурманских специјалитета карактеристичних за те крајеве.

Предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије Мирослав Попржен каже да је већина школа ове регије почела активности у вези са припремом екскурзије.

- Затражили смо сагласност од Републичког педагошког завода за програм путовања, а након тога кренућемо у избор извођача - рекао је Попржен, који је и директор ОШ „Свети Сава“ у Бањалуци.

Попржен додаје да су ђаци осмих разреда из ове школе протеклих година путовали у Црну Гору те да се за исту дестинацију одлучила и нова генерација.

У плажама Црногорског приморја уживаће и ђаци приједорске Основне школе „Доситеј Обрадовић“.

- У току је анкетирање ученика како бисмо утврдили тачан број заинтересованих за путовање. Према Правилнику о извођењу излета и екскурзија, потребно је да од укупног броја ђака иде њих 80 одсто. Чекамо сагласност родитеља како бисмо расписали конкурс за избор извођача екскурзије - казао је директор ове школе Стевица Џогазовић и додао да ће ово путовање трајати пет дана.

Основци из Основне школе „19. април“ у Дервенти одлучили су се за тродневну екскурзију током које ће обићи Фрушку гору, Палић и Нови Сад. Директорица ове школе Елвира Миљић је истакла да нису сви ђаци изразили жељу за одлазак на екскурзију.

Директор требињске ОШ „Василије Острошки“ Милорад Надаждин каже да ће цијена путовања бити позната након избора извођача екскурзије.

- Ученици ће на екскурзију у сусједну Србију, а маршрута путовања полази од Требиња до Крагујевца, преко Београда до Новог Сада - рекао је Надаждин.

Надаждин каже да ће тендер за избор најповољније агенције, која ће возити основце у обилазак знаменитости ових крајева, бити расписан почетком фебруара.

 Школе у природи

Из Министарства просвјете и културе РС истичу да се за ђаке од првог до петог разреда организују школе у природи на територији Српске или ФБиХ и могу трајати до десет дана.

- За ученике од првог до трећег разреда излети се организују на дестинацијама које су од школе удаљене највише до 30 километара - навели су у министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана