Ljekarske greške pišu duža odsustva s posla

Milijana Latinović
Ljekarske greške pišu duža odsustva s posla

Banjaluka - Fondu zdravstvenog osiguranja RS prošle godine 62 poslodavca podnijela su zahtjev za provjeru bolovanja 112 radnika, a u osam slučajeva je otkriveno da odsustva s posla nisu bila u skladu sa zakonom.

U Fondu zdravstva su istakli da se utvrđene nepravilnosti odnose na to da je radnik bio na bolovanju duže nego što je predviđeno pravilnikom koji reguliše tu oblast, te da osiguranici nisu na vrijeme upućeni na prvostepenu komisiju za ocjenu bolovanja.

Pojašnjavaju da, kada utvrde nepravilnosti u propisivanju bolovanja, zdravstvene ustanove u kojima je nastao propust kažnjavaju tako što im umanje mjesečnu tranšu.

- Ne možemo kazniti ljekara koji prilikom propisivanja bolovanja nije poštovao pravilnik - istakli su u Fondu zdravstva.

Direktor Doma zdravlja u Palama Vlado Lukić kaže da im je Fond zdravstva lani umanjio tranšu za 15.000 maraka zbog raznih propusta.

- Trudili smo se do sada da prihvatimo i razumijemo činjenicu da ljekari imaju mnogo posla i da im tehničke greške koje naprave, a koje nam Fond ne oprašta, ipak ne odbijamo od plate - rekao je Lukić i dodao da su lani pismeno upozorili nekoliko ljekara kojima se u radu "potkrala" greška.

Lukić ističe da im kazne od Fonda zdravstva najčešće stižu jer su nekog lijeka propisali više nego što je dozvoljena količina.

- Nama kazne stižu non-stop. I u prošlom mjesecu kažnjeni smo sa oko 7.000 maraka. Ako Fond nastavi da kažnjava ovom mjerom, moraćemo i mi ljekarima koji griješe skinuti s plate - rekao je Lukić.

Direktor Doma zdravlja u Gradišci Tihomir Mihajlović kaže da nije upućen da li je ova zdravstvena ustanova lani imala nekih propusta.

- Do mene nije došla informacija da je bilo nekih primjedbi od Fonda zdravstva u prošloj godini. U svakom slučaju, ako do toga i dođe, prvo se ljekar upozori, a ako grešku ponovi, onda ide na disciplinsku komisiju i odbija mu se od plate - rekao je Mihajlović.

Član Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić ističe da sistem kontrole bolovanja nije riješen na pravi način, zbog čega samo rijetki poslodavci zatraže provjeru.

- I kada imamo dovoljno podataka da sumnjamo da s tim bolovanjem nešto nije u redu i zatražimo provjeru, mala je šansa da to dokažemo. U razgovoru s Fondom zdravstva pokrenuli smo inicijativu da se primijeni hrvatski model gdje bi Fond zajedno sa poslodavcima formirao komisiju koja bi i bez prijave kontrolisala bolovanja. Kontrole sada u RS obavljaju domovi zdravlja - rekao je Trivić.

U Fondu zdravstva podsjećaju da je lani svakog mjeseca na bolovanju dužem od 30 dana u prosjeku bilo 4.400 radnika, što je za oko 70 radnika više nego godinu ranije.

S obzirom na to da na teret Fonda zdravstva padaju troškovi za bolovanja duža od mjesec, lani je za te namjene izdvojeno 12,2 miliona maraka, što je za oko 800.000 KM više nego u 2016. godini. Zbog rasta broja radnika na bolovanju iz Fonda su najavili oštrije kontrole.

Provjera bolovanja

U Fondu zdravstva kažu da poslodavci zahtjev za provjeru bolovanja mogu podnijeti u svim njihovim poslovnicama.

- Zahtjev treba da sadrži ime i prezime radnika, period za koji se traži provjera bolovanja, kao i dokumentaciju u vezi sa bolovanjem - kopije doznaka, ocjene komisije, obavještenja poslodavcu i slično, u zavisnosti od toga šta poslodavac od dokumentacije posjeduje - rekli su u Fondu i dodali da u roku od 30 dana od prijema zahtjeva obavljaju kontrolu i obavještavaju poslodavca o rezultatima. Provjera bolovanja poslodavcima se ne naplaćuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana