Љекарске грешке пишу дужа одсуства с посла

Милијана Латиновић
Љекарске грешке пишу дужа одсуства с посла

Бањалука - Фонду здравственог осигурања РС прошле године 62 послодавца поднијела су захтјев за провјеру боловања 112 радника, а у осам случајева је откривено да одсуства с посла нису била у складу са законом.

У Фонду здравства су истакли да се утврђене неправилности односе на то да је радник био на боловању дуже него што је предвиђено правилником који регулише ту област, те да осигураници нису на вријеме упућени на првостепену комисију за оцјену боловања.

Појашњавају да, када утврде неправилности у прописивању боловања, здравствене установе у којима је настао пропуст кажњавају тако што им умање мјесечну траншу.

- Не можемо казнити љекара који приликом прописивања боловања није поштовао правилник - истакли су у Фонду здравства.

Директор Дома здравља у Палама Владо Лукић каже да им је Фонд здравства лани умањио траншу за 15.000 марака због разних пропуста.

- Трудили смо се до сада да прихватимо и разумијемо чињеницу да љекари имају много посла и да им техничке грешке које направе, а које нам Фонд не опрашта, ипак не одбијамо од плате - рекао је Лукић и додао да су лани писмено упозорили неколико љекара којима се у раду "поткрала" грешка.

Лукић истиче да им казне од Фонда здравства најчешће стижу јер су неког лијека прописали више него што је дозвољена количина.

- Нама казне стижу нон-стоп. И у прошлом мјесецу кажњени смо са око 7.000 марака. Ако Фонд настави да кажњава овом мјером, мораћемо и ми љекарима који гријеше скинути с плате - рекао је Лукић.

Директор Дома здравља у Градишци Тихомир Михајловић каже да није упућен да ли је ова здравствена установа лани имала неких пропуста.

- До мене није дошла информација да је било неких примједби од Фонда здравства у прошлој години. У сваком случају, ако до тога и дође, прво се љекар упозори, а ако грешку понови, онда иде на дисциплинску комисију и одбија му се од плате - рекао је Михајловић.

Члан Скупштине Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић истиче да систем контроле боловања није ријешен на прави начин, због чега само ријетки послодавци затраже провјеру.

- И када имамо довољно података да сумњамо да с тим боловањем нешто није у реду и затражимо провјеру, мала је шанса да то докажемо. У разговору с Фондом здравства покренули смо иницијативу да се примијени хрватски модел гдје би Фонд заједно са послодавцима формирао комисију која би и без пријаве контролисала боловања. Контроле сада у РС обављају домови здравља - рекао је Тривић.

У Фонду здравства подсјећају да је лани сваког мјесеца на боловању дужем од 30 дана у просјеку било 4.400 радника, што је за око 70 радника више него годину раније.

С обзиром на то да на терет Фонда здравства падају трошкови за боловања дужа од мјесец, лани је за те намјене издвојено 12,2 милиона марака, што је за око 800.000 КМ више него у 2016. години. Због раста броја радника на боловању из Фонда су најавили оштрије контроле.

Провјера боловања

У Фонду здравства кажу да послодавци захтјев за провјеру боловања могу поднијети у свим њиховим пословницама.

- Захтјев треба да садржи име и презиме радника, период за који се тражи провјера боловања, као и документацију у вези са боловањем - копије дознака, оцјене комисије, обавјештења послодавцу и слично, у зависности од тога шта послодавац од документације посједује - рекли су у Фонду и додали да у року од 30 дана од пријема захтјева обављају контролу и обавјештавају послодавца о резултатима. Провјера боловања послодавцима се не наплаћује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана