Љекари из држава нечланица ЕУ могу радити у Словенији

Агенције
Љекари из држава нечланица ЕУ могу радити у Словенији

Љубљана - Словеначке болнице од четвртка смију запошљавати љекаре специјалисте из трећих држава, нечланица ЕУ-а, али највише до године дана и уз одобрење министра здравља, а тако ангажованим љекарима стручну гаранцију за рад требаће дати и три домаћа љекара исте специјалности.

То су омогућиле измјене закона о љекарскојслужби које су у четвртак ступиле на снагу, а влада их је предложила како би доскочила критичном помањкању љекара неких специјалности у водећим болницама.

Директан повод за доношење хитних измјена које су донесене биле су недавне оставке и одласци у инстранство на одјелу дјечје кардиологије Универзитетског клиничког центра у Љубљани, због чега су морали бити привремено  ангажирани кардиолози из Хрватске, Чешке и САД-а. Осјетљиве операције на срцу код дјеце и дојенчади  са срчаним манама низ је година обављао специјалиста из Израела, а пацијенти су некада били слани и у иностранство, преноси Хина. 

Влада је објавила да ће министар здравља на основу  законских измјена љекарима дефицитарних специјалности на захтјев болница моћи дати одобрење за рад на годину дана и у случају да не говоре словенски језик, што је иначе услов за добивање дозволе за рад, уколико се покаже да домаћи стручњаци не могу осигурати непрекинути рад одјела на којима недостаје љекара специјалиста, те у случају кад би због такве ситуације дошло до здравственог ризика или смрти пацијената.

Регулатива за запошљавање страних доктора у словеначким здравственим установама строга је у погледу добијања лиценце јер се од њих тражи да активно владају словенским језиком, а за оне из трећих држава у правилу је још строжа, али због кадровског дефицита у болницама направљен је изузетак, па су услови ублажени.

Словеначки медији наводе међутим да олакшавањем могућности запошљавања странаца у љекарској дјелатности нису задовољни домаћи љекари, па је њихов синдикат поново тражио да систем плата за лијечнике и докторе стоматологије буде изузет из тарифне љествице предвиђене за јавни сектор, како би се плате и услови рада с којима су незадовољни могли поправити.

Њихов синдикат Фидес тврди да нису против страних колега, али да они које ангажују болнице у недостатку домаћих добијају хонораре који су далеко већи од њихових плата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана