Љекари из Београда „на адреси“ пацијента

Данијела Стоканић
Љекари из Београда „на адреси“ пацијента

Бањалука - Пацијенти из Српске који су због природе болести и извођења најкомпликованијих хируршких интервенција морали одлазити у Србију убудуће ће се моћи лијечити у Универзитетском клиничком центру РС, јер ће врхунски љекари из Београда долазити у Бањалуку.

Ријеч је сарадњи УКЦ-а са специјалистом оториноларингологом Војком Ђукићем, специјалистом хирургије са анестезиологијом из Клиничког центра Србије Никицом Грубором и специјалистом дјечије хирургије и в.д. директором Института „Др Вукан Чупић“ Радојем Симићем.

Осим што ће у УКЦ-у изводити операције, чиме ће се смањити трошкови лијечења пацијената из РС у Београду, гостујући љекари ће колегама у Бањалуци преносити своја искуства и давати савјете за развој ове здравствене установе. 

Вршилац дужности директора УКЦ-а РС Владо Ђајић истакао је да је ова сарадња резултат опредјељења руководства ове здравствене установе да направи најбољи клинички центар у региону.

- Радимо на два фронта. Један је изградња објеката, а други едукација медицинског особља. На едукацију ове године иду 24 љекара у Беч, исто толико у Љубљану, а дупло више требало би да оде у Србију - казао је Ђајић.

Према његовим ријечима, еминентни кардиолог Александар Лазаревић из Бањалуке, који ће такође бити у савјетничком тиму, учиће младе љекаре писању научноистраживачких радова и пројеката.

- Циљ нам је да огромно искуство врхунских медицинских стручњака пренесемо на наше љекаре и да пацијенти у Српској имају здравствену услугу какву имају у европским и свјетским центрима - рекао је Ђајић.

Ђукић, који није крио задовољство што је позван да помогне у даљем развоју УКЦ-а РС, истиче да је циљ да се квалитет и организација ове здравствене установе подигну на још виши ниво.

- И раније сам боравио у Бањалуци и помагао колегама, али сад ће то бити још квалитетније - казао је Ђукић.

Симић је рекао да је спреман да све своје знање пренесе на колеге у Српској. УКЦ-у РС је на великом повјерењу захвалио и Грубор, који каже да то повјерење захтијева и велику одговорност.

Лазаревић је нагласио да су људски ресурси и знање најважнији, честитајући руководству УКЦ-а што су препознали важност едукације и што ће први пут у овако великом броју послати младе љекаре на едукацију.

Мрвице

У Клинику за дјечије болести за првих десет мјесеци ове године примљено је 238 пријевремено рођених беба, што представља повећање броја прематурно рођене дјеце за око 20 одсто, речено је у петак на конференцији у УКЦ-у поводом Свјетског дана пријевремено рођене дјеце. 

Циљ конференције, коју су одржали љекари УКЦ-а са представницима удружења „Мрвице“, јесте скретање пажње јавности о важности бриге за пријевремено рођене бебе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана