Ljekara zamijenilo 25.890 pacijenata

Danijela Stokanić
Ljekara zamijenilo 25.890 pacijenata

Banjaluka - Tim porodične medicine od oktobra do kraja decembra 2017. promijenilo je 25.890 pacijenata u Republici Srpskoj, što je za 7.420 više u odnosu na isti period godinu ranije.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS ističu da posljednja tri mjeseca svake godine pacijenti imaju mogućnost da promijene svog izabranog doktora porodične medicine, kao i pedijatra ili ginekologa, bez navođenja razloga promjene.

- Tada je i procedura promjene jednostavnija, a potrebno je da osiguranici popune odgovarajuće obrasce kod novoizabranog doktora i da ih ovjere - istakli su u Fondu.

Dodali su da je ljekara moguće promijeniti i mimo tog perioda, ali samo u određenim okolnostima.

- U tom slučaju je neophodno imati i navesti opravdan razlog promjene u skladu sa pravilnikom koji reguliše ovu oblast, kao na primjer, usljed promjene mjesta prebivališta, odsustva izabranog doktora u dužem periodu i slično - objasnili su u Fondu.

Procedura promjene mimo redovnog perioda je, kako kažu, komplikovanija iz razloga što Fond početkom svake godine ugovara primarnu zdravstvenu zaštitu sa domovima zdravlja na osnovu broja pacijenata.

- Od toga zavisi, između ostalog, koliko će koji dom zdravlja dobiti sredstava. Iz tog razloga je važno da se promjene ljekara izvrše u predviđenom periodu i da se naknadne preregistracije svedu na minimum - naglasi li su u Fondu.

Podsjetili su da se građani za tim porodične medicine mogu da registruju u domovima zdravlja ili u privatnim ambulantama porodične medicine sa kojima Fond ima potpisan ugovor.

U domovima zdravlja ističu da se pacijenti najviše žale na neorganizovanost i nepoštovanje zakazanih termina, dok nekolicina ljekara mijenja zbog promjene mjesta prebivališta.

Direktor Doma zdravlja Bijeljina Duško Milovanović je istakao da je u "redovnom" terminu prošle godine tim porodične medicine promijenilo nešto više pacijenata nego ranije.

- Razloga za to je mnogo. To je uobičajen proces, zbog toga na kraju i postoji određen period za promjenu ljekara - kazao je Milovanović.

Direktor Doma zdravlja Doboj Radoslav Nikolić je istakao da pacijenti ove zdravstvene ustanove masovno prelaze u privatne ordinacije sa kojima FZO sklapa ugovore.

- U privatnim zdravstvenim ustanovama plate su veće, zbog čega ljekari odlaze iz lokalnog doma zdravlja, a zajedno sa njima i pacijenti - kazao je Nikolić.

Dragica M. iz Bijeljine kaže da je iskoristila mogućnost da promijeni ljekara u redovnom terminu, da se ne bi dovodila u neugodne situacije.

- Činilo mi se da je porodični ljekar kod kojeg sam bila registrovana neiskusan i nezainteresovan za pacijente, zbog čega sam prešla kod drugog - kazala je ona.

Najviše promjena timova porodične medicine

Bijeljina - 4.990

Doboj - 4.248

Srbac - 2.578

Banjaluka - 2.355

Prnjavor - 1.353

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana