Љекара замијенило 25.890 пацијената

Данијела Стоканић
Љекара замијенило 25.890 пацијената

Бањалука - Тим породичне медицине од октобра до краја децембра 2017. промијенило је 25.890 пацијената у Републици Српској, што је за 7.420 више у односу на исти период годину раније.

У Фонду здравственог осигурања РС истичу да посљедња три мјесеца сваке године пацијенти имају могућност да промијене свог изабраног доктора породичне медицине, као и педијатра или гинеколога, без навођења разлога промјене.

- Тада је и процедура промјене једноставнија, а потребно је да осигураници попуне одговарајуће обрасце код новоизабраног доктора и да их овјере - истакли су у Фонду.

Додали су да је љекара могуће промијенити и мимо тог периода, али само у одређеним околностима.

- У том случају је неопходно имати и навести оправдан разлог промјене у складу са правилником који регулише ову област, као на примјер, усљед промјене мјеста пребивалишта, одсуства изабраног доктора у дужем периоду и слично - објаснили су у Фонду.

Процедура промјене мимо редовног периода је, како кажу, компликованија из разлога што Фонд почетком сваке године уговара примарну здравствену заштиту са домовима здравља на основу броја пацијената.

- Од тога зависи, између осталог, колико ће који дом здравља добити средстава. Из тог разлога је важно да се промјене љекара изврше у предвиђеном периоду и да се накнадне пререгистрације сведу на минимум - нагласи ли су у Фонду.

Подсјетили су да се грађани за тим породичне медицине могу да региструју у домовима здравља или у приватним амбулантама породичне медицине са којима Фонд има потписан уговор.

У домовима здравља истичу да се пацијенти највише жале на неорганизованост и непоштовање заказаних термина, док неколицина љекара мијења због промјене мјеста пребивалишта.

Директор Дома здравља Бијељина Душко Миловановић је истакао да је у "редовном" термину прошле године тим породичне медицине промијенило нешто више пацијената него раније.

- Разлога за то је много. То је уобичајен процес, због тога на крају и постоји одређен период за промјену љекара - казао је Миловановић.

Директор Дома здравља Добој Радослав Николић је истакао да пацијенти ове здравствене установе масовно прелазе у приватне ординације са којима ФЗО склапа уговоре.

- У приватним здравственим установама плате су веће, због чега љекари одлазе из локалног дома здравља, а заједно са њима и пацијенти - казао је Николић.

Драгица М. из Бијељине каже да је искористила могућност да промијени љекара у редовном термину, да се не би доводила у неугодне ситуације.

- Чинило ми се да је породични љекар код којег сам била регистрована неискусан и незаинтересован за пацијенте, због чега сам прешла код другог - казала је она.

Највише промјена тимова породичне медицине

Бијељина - 4.990

Добој - 4.248

Србац - 2.578

Бањалука - 2.355

Прњавор - 1.353

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана