Љекар из Беча са колегама из Бањалуке обавио сложене операције

Агенције
Љекар из Беча са колегама из Бањалуке обавио сложене операције

Бањалука - Кардиохирург са Универзитетске клинике АКХ у Бечу Цезар Кацен обавио је са љекарима Клинике за кардиоваскуларне болести Клиничког центра Бањалука двије сложене операције гдје је пацијентима са срчаном инсуфицијенцијом била потребна уградња ЦРТ-д система /имплантабилни кардиовертер дефибрилатор са три електроде/.

Овај систем користи се код пацијената са срчаном исуфицијенцијом код којих други модалитети лијечења не успијевају. Пацијенти имају позитиван одговор на ову врсту лијечења, смањује се боравак у болници, а самим тим и трошкови лијечења.

Ово су најсложенији системи који се уграђују у свим реномираним болницама у свијету, саопштено је из Клиничког центра Бањалука.

Посјета Кацена, признатог стручњака из области пејсинга и ресинхронизационе терапије, наставак је дугогодишње сарадње Клиничког центра Бањалука и Универзитетске клинике у Бечу гдје су се усавршавали љекари из Одјељења за поремећаје ритма, електрофизиологијуи и електростимулацију срца Клинике за кардиоваскуларне болести Клиничког центра Бањалука.

Кацен је подсјетио да је сарадња почела боравком и едукацијом љекара Драгана Унчанина у болници АКХ у Бечу, а након тога ја и сам дошао у Бањалуку.

"Позната је сарадња између АКХ и Клиничког центра Бањалука највише по успјешно обављеним трансплантацијама срца. Постоји могућност да се иста врста сарадње оствари и за екстракцију електрода, као и едукацију младих. У свим тим сарадњама велику улогу имају компаније које омогућавају да се планови сарадње реализују", рекао је Кацен чију је посјету Бањалуци подржала компанија "Биотроник".

Клинички центар Бањалука већ шест година успјешно сарађује са Универзитетском клиником у Бечу, посебно када је ријеч о трансплантацији срца.

Трансплантација срца у Бечу успјешно је обављена код осам пацијената из Републике Српске.

Најзаслужнији за сарадњу двије здравствене установе у области трансплантације срца је професор Андреас Цукерман, а сарадња се наставља између Пејсмејкер центра у Бањалуци и Пејсмејкер центра АКХ у Бечу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана