Lijek iz košnice stiže do Evrope

Snežana Tasić
Lijek iz košnice stiže do Evrope

Prijedor - Prijedorski pčelar Branko Končar, istraživač iz oblasti apiterapije i liječenja pčelinjim otrovom, dobitnik je međunarodne licence iz Slovenije, zahvaljujući kojoj će bogata znanja iz te oblasti moći primijeniti i u zemljama Evropske unije.

- Taj sertifikat dobio sam poslije godinu pohađanja škole apiterapije u Mariboru. Bilo je 50 polaznika, a 43 su završila cjelokupan program, položili 11 testova i odbranili završni rad. Sticajem okolnosti, ja sam sa prostora bivše Jugoslavije, osim Slovenije, bio jedini polaznik ove škole, iza koje, što je posebno značajno, stoje Ministarstvo zdravlja Slovenije i tamošnja Ljekarska komora - izjavio je Končar, koji pčele uzgaja više od dvadeset godina, dok se liječenjem pčelinjim otrovom bavi oko 15 godina.

Končar tvrdi da se pčelinji otrov može koristi za liječenje mnogih bolesti, među kojima i multiple skleroze, Parkinsonove bolesti, velikog broja drugih autoimunih, kardiovaskularnih i reumatskih bolesti i dijabetesa.

Apitoksinoterapiju Končar koristi i za liječenje bolesti centralnog i perifernog nervnog sistema, reumatskih bolesti, problema sa artritisom, proširenim venama i kapilarima, te otvorenim ranama, gdje je pčelinji otrov veoma efikasan.

Pčelinji otrov, kako kaže, može da riješi probleme bronhitisa i astme.

Končar je pčelinji otrov prvi put upotrijebio na sebi, jer mu je srednji prst desne ruke zahvatio artritis, a stanje se zakomplikovalo, pa je trebalo da ide na amputiranje prsta.

- Nakon više pčelinjih uboda prst sam potpuno izliječio, vratila mu se prirodna boja, a skoro da ga je bila zahvatila gangrena - rekao je Končar.

Poslije toga se posvetio proučavanju literature i sada se apiterapijom bavi gotovo svakodnevno.

- Prvi tretman podrazumijeva tri uboda. Terapija se primjenjuje svaki dan do desetog uboda, a poslije toga svaki drugi ili treći dan se povećava za po dva uboda. Nikada se ne daje više od 18 uboda odjednom - ispričao je Končar, koji je kazao da onaj ko želi da se liječi pčelinjim otrovom prethodno treba da provjeri da li je alergičan.

Napominje da se uz primjenu pčelinjeg otrova bezuslovno treba poštovati određeni način ishrane, odnosno ne smije se piti alkohol, niti kafa, jesti kiselo, čak ni kiselo voće, masnoće životinjskog porijekla, crveno meso, čokolada ili konzervisana hrana.

- U vrijeme svake terapije pčelinjim ubodima treba jesti i proizvode koje proizvode pčele - kazao je Končar i dodao da ponašanje određuje uspjeh terapije.

Terapija

Končar ističe da terapiju pčelinjim ubodima, poslije kraćeg perioda učenja, oboljeli mogu primjenjivati samostalno.

- Neprocjenjiva je šteta da se mnogi zlopate i trpe bol i druge neprijatnosti, a pčela ima svuda. Pčelinji ubodi su najefikasnija i najjeftinija terapija za veliki broj bolesti - rekao je Končar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana