Лијек из кошнице стиже до Европе

Снежана Тасић
Лијек из кошнице стиже до Европе

Приједор - Приједорски пчелар Бранко Кончар, истраживач из области апитерапије и лијечења пчелињим отровом, добитник је међународне лиценце из Словеније, захваљујући којој ће богата знања из те области моћи примијенити и у земљама Европске уније.

- Тај сертификат добио сам послије годину похађања школе апитерапије у Марибору. Било је 50 полазника, а 43 су завршила цјелокупан програм, положили 11 тестова и одбранили завршни рад. Стицајем околности, ја сам са простора бивше Југославије, осим Словеније, био једини полазник ове школе, иза које, што је посебно значајно, стоје Министарство здравља Словеније и тамошња Љекарска комора - изјавио је Кончар, који пчеле узгаја више од двадесет година, док се лијечењем пчелињим отровом бави око 15 година.

Кончар тврди да се пчелињи отров може користи за лијечење многих болести, међу којима и мултипле склерозе, Паркинсонове болести, великог броја других аутоимуних, кардиоваскуларних и реуматских болести и дијабетеса.

Апитоксинотерапију Кончар користи и за лијечење болести централног и периферног нервног система, реуматских болести, проблема са артритисом, проширеним венама и капиларима, те отвореним ранама, гдје је пчелињи отров веома ефикасан.

Пчелињи отров, како каже, може да ријеши проблеме бронхитиса и астме.

Кончар је пчелињи отров први пут употријебио на себи, јер му је средњи прст десне руке захватио артритис, а стање се закомпликовало, па је требало да иде на ампутирање прста.

- Након више пчелињих убода прст сам потпуно излијечио, вратила му се природна боја, а скоро да га је била захватила гангрена - рекао је Кончар.

Послије тога се посветио проучавању литературе и сада се апитерапијом бави готово свакодневно.

- Први третман подразумијева три убода. Терапија се примјењује сваки дан до десетог убода, а послије тога сваки други или трећи дан се повећава за по два убода. Никада се не даје више од 18 убода одједном - испричао је Кончар, који је казао да онај ко жели да се лијечи пчелињим отровом претходно треба да провјери да ли је алергичан.

Напомиње да се уз примјену пчелињег отрова безусловно треба поштовати одређени начин исхране, односно не смије се пити алкохол, нити кафа, јести кисело, чак ни кисело воће, масноће животињског поријекла, црвено месо, чоколада или конзервисана храна.

- У вријеме сваке терапије пчелињим убодима треба јести и производе које производе пчеле - казао је Кончар и додао да понашање одређује успјех терапије.

Терапија

Кончар истиче да терапију пчелињим убодима, послије краћег периода учења, обољели могу примјењивати самостално.

- Непроцјењива је штета да се многи злопате и трпе бол и друге непријатности, а пчела има свуда. Пчелињи убоди су најефикаснија и најјефтинија терапија за велики број болести - рекао је Кончар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана