Liječenjem hemofilije dospjeli na evropsku mapu

M. L.
Liječenjem hemofilije dospjeli na evropsku mapu

Banjaluka - Savremeni tretmani liječenja mališana, tehnička i stručna opremljenost i dostupnost ljekara 24 časa doveli su Odjeljenje hematoonkologije sa centrom za hemofiliju Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS na evropsku mapu centara u kojima se liječe oboljeli.

Sertifikat je ovom odjeljenju krajem juna dodijelio Komitet evropske organizacije za hemofiliju i slične bolesti, zahvaljujući kome je banjalučko odjeljenje postalo prvi i jedini ovakav centar u Srpskoj i BiH. Ovakvo priznanje u regionu imaju još centri u Beogradu, Novom Sadu, Zagrebu i Splitu.

Za oboljele mališane i njihove roditelje ovo je veliki iskorak u borbi s teškom bolešću. Majka trogodišnjeg dječaka Vanje iz Banjaluke, kojem je sa devet mjeseci dijagnostikovana hemofilija, Maja Jošić zahvalila je ljekarima što su omogućili da njen sin, ali i sva druga djeca oboljela od hemofilije imaju dobre uslove liječenja.

- Vanja prima profilaksu dva puta sedmično i jako dobro se osjeća. Navikao se na terapije. To je nešto s čim moramo da živimo i da se borimo - kazala je Jošićeva.

Šef Odjeljenja dječije hematoonkologije dr Jelica Predojević-Samardžić rekla je da su pravovremena dijagnoza i savremene terapije ključne za oboljele mališane.

- Dugogodišnji napori svih nas da se oboljelima od hemofilije obezbijede savremeni tretmani liječenja ovim su dobili još veći značaj - kazala je Predojević-Samardžić i dodala da je proces sertifikacije trajao šest mjeseci.

Načelnik Klinike za dječije bolesti dr Vladimir Mirošljević rekao je da je Klinika za dječije bolesti krovna institucija u kojoj se liječe djeca iz cijele RS i obećao da će se potruditi da i sa ostalim oblastima pedijatrije uđu u evropske asocijacije.

Zamjenik generalnog direktora UKC RS dr Nenad Stevandić kazao je da je ovo jedan od pozitivnih primjera u ovoj zdravstvenoj ustanovi koji svima treba da služe na čast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana