Лијечењем хемофилије доспјели на европску мапу

М. Л.
Лијечењем хемофилије доспјели на европску мапу

Бањалука - Савремени третмани лијечења малишана, техничка и стручна опремљеност и доступност љекара 24 часа довели су Одјељење хематоонкологије са центром за хемофилију Клинике за дјечије болести Универзитетског клиничког центра РС на европску мапу центара у којима се лијече обољели.

Сертификат је овом одјељењу крајем јуна додијелио Комитет европске организације за хемофилију и сличне болести, захваљујући коме је бањалучко одјељење постало први и једини овакав центар у Српској и БиХ. Овакво признање у региону имају још центри у Београду, Новом Саду, Загребу и Сплиту.

За обољеле малишане и њихове родитеље ово је велики искорак у борби с тешком болешћу. Мајка трогодишњег дјечака Вање из Бањалуке, којем је са девет мјесеци дијагностикована хемофилија, Маја Јошић захвалила је љекарима што су омогућили да њен син, али и сва друга дјеца обољела од хемофилије имају добре услове лијечења.

- Вања прима профилаксу два пута седмично и јако добро се осјећа. Навикао се на терапије. То је нешто с чим морамо да живимо и да се боримо - казала је Јошићева.

Шеф Одјељења дјечије хематоонкологије др Јелица Предојевић-Самарџић рекла је да су правовремена дијагноза и савремене терапије кључне за обољеле малишане.

- Дугогодишњи напори свих нас да се обољелима од хемофилије обезбиједе савремени третмани лијечења овим су добили још већи значај - казала је Предојевић-Самарџић и додала да је процес сертификације трајао шест мјесеци.

Начелник Клинике за дјечије болести др Владимир Мирошљевић рекао је да је Клиника за дјечије болести кровна институција у којој се лијече дјеца из цијеле РС и обећао да ће се потрудити да и са осталим областима педијатрије уђу у европске асоцијације.

Замјеник генералног директора УКЦ РС др Ненад Стевандић казао је да је ово један од позитивних примјера у овој здравственој установи који свима треба да служе на част.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана