Liječenje u banjama koštalo 145 miliona

Milijana Latinović
Liječenje u banjama koštalo 145 miliona

Banjaluka - Rehabilitacija osiguranika Fonda zdravstvenog osiguranja RS u banjama u Srpskoj za osam godina koštala je 145,21 milion maraka, a najviše novca, 20,61 milion, za ove svrhe ugovoreno je za ovu godinu.

Fond je naveo da ugovor imaju sa šest zdravstvenih ustanova u Srpskoj koje pružaju usluge medicinske rehabilitacije.

Najviše novca u ovoj godini ugovoreno je za banjsku rehabilitaciju u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ u Banjaluci, odnosno 16,10 miliona KM, dok je za Specijalnu bolnicu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Mlječanica“ Kozarska Dubica namijenjeno 2,28, a za Zdravstveno-turistički centar „Banja Vrućica“ u Tesliću 1,22 miliona maraka. Za Zdravstveno-turistički centar „Banja Kulaši“ u Prnjavoru ugovoreno je skoro 500.000, a za Rehabilitacioni centar „Vilina vlas“ u Višegradu oko 300.000 KM. Najmanje novca, 200.000 KM ugovoreno je za rehabilitaciju u bijeljinskoj „Banji Dvorovi“.

Za deset mjeseci ove godine 10.932 osiguranika koristila su usluge medicinske rehabilitacije, za šta su iz kase Fonda isplaćena 17,2 miliona maraka.

- Pacijenti se najčešće upućuju na rehabilitaciju zbog reumatoloških, neuroloških i posttraumatskih oboljenja i stanja, te nakon infarkta srca, ugradnje stenta i drugih kardiovaskularnih oboljenja - naveli su iz Fonda u odgovoru na pitanje poslanika Narodnoj skupštini RS.

U Rehabilitacionom centru „Vilina vlas“ u Višegradu ističu da su ove godine na rehabilitaciji imali oko 300 osiguranika Fonda, uzrasta od tri do 80 godina.

- Najčešće je riječ o pacijentima koji dolaze na rehabilitaciju nakon operacije kičme, koljena ili kuka, zatim onima sa reumatskim bolestima, a kod djece najčešće je riječ o cerebralnoj paralizi - naveli su u ovom centru.

Predsjednik Organizacije amputiraca UDAS RS Željko Volaš je kazao da je neophodno svake godine obezbijediti minimum 15 dana banjske rehabilitacije za osobe s invaliditetom.

  • Boravak u banji za osobe s invaliditetom je koristan jer sprečava pogoršanje njihovog zdravstvenog stanja, a s obzirom na to da većina njih živi u teškoj ekonomskoj situaciji, značajno je što Fond obezbjeđuje novac za besplatan boravak u banjama - istakao je Volaš i dodao da osim medicinskog oporavka, lica sa invaliditetom u banjama dobijaju i psihoifizički oporavak. ++

 

Pravilnik

Prema Pravilniku Fonda zdravstva pravo na produženu medicinsku rehabilitaciju imaju osiguranici sa bolestima nervnog sistema, zatim oni koji imaju oboljenja srca i krvnih sudova, reumatska oboljenja, osiguranici sa povredama lokomotornog sistema i oboljenjima kože. Fond je od 2014. godine omogućio i osiguranicima sa astmom, hroničnim opstruktivnim bolestima pluća, cističnom fibrozom, te pacijentima nakon transplantacije pluća pravo na rehabilitaciju u banjama o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana