Лијечење у бањама коштало 145 милиона

Милијана Латиновић
Лијечење у бањама коштало 145 милиона

Бањалука - Рехабилитација осигураника Фонда здравственог осигурања РС у бањама у Српској за осам година коштала је 145,21 милион марака, а највише новца, 20,61 милион, за ове сврхе уговорено је за ову годину.

Фонд је навео да уговор имају са шест здравствених установа у Српској које пружају услуге медицинске рехабилитације.

Највише новца у овој години уговорено је за бањску рехабилитацију у Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ у Бањалуци, односно 16,10 милиона КМ, док је за Специјалну болницу за физикалну медицину и рехабилитацију „Мљечаница“ Козарска Дубица намијењено 2,28, а за Здравствено-туристички центар „Бања Врућица“ у Теслићу 1,22 милиона марака. За Здравствено-туристички центар „Бања Кулаши“ у Прњавору уговорено је скоро 500.000, а за Рехабилитациони центар „Вилина влас“ у Вишеграду око 300.000 КМ. Најмање новца, 200.000 КМ уговорено је за рехабилитацију у бијељинској „Бањи Дворови“.

За десет мјесеци ове године 10.932 осигураника користила су услуге медицинске рехабилитације, за шта су из касе Фонда исплаћена 17,2 милиона марака.

- Пацијенти се најчешће упућују на рехабилитацију због реуматолошких, неуролошких и посттрауматских обољења и стања, те након инфаркта срца, уградње стента и других кардиоваскуларних обољења - навели су из Фонда у одговору на питање посланика Народној скупштини РС.

У Рехабилитационом центру „Вилина влас“ у Вишеграду истичу да су ове године на рехабилитацији имали око 300 осигураника Фонда, узраста од три до 80 година.

- Најчешће је ријеч о пацијентима који долазе на рехабилитацију након операције кичме, кољена или кука, затим онима са реуматским болестима, а код дјеце најчешће је ријеч о церебралној парализи - навели су у овом центру.

Предсједник Организације ампутираца УДАС РС Жељко Волаш је казао да је неопходно сваке године обезбиједити минимум 15 дана бањске рехабилитације за особе с инвалидитетом.

  • Боравак у бањи за особе с инвалидитетом је користан јер спречава погоршање њиховог здравственог стања, а с обзиром на то да већина њих живи у тешкој економској ситуацији, значајно је што Фонд обезбјеђује новац за бесплатан боравак у бањама - истакао је Волаш и додао да осим медицинског опоравка, лица са инвалидитетом у бањама добијају и психоифизички опоравак. ++

 

Правилник

Према Правилнику Фонда здравства право на продужену медицинску рехабилитацију имају осигураници са болестима нервног система, затим они који имају обољења срца и крвних судова, реуматска обољења, осигураници са повредама локомоторног система и обољењима коже. Фонд је од 2014. године омогућио и осигураницима са астмом, хроничним опструктивним болестима плућа, цистичном фиброзом, те пацијентима након трансплантације плућа право на рехабилитацију у бањама о трошку обавезног здравственог осигурања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана