Летови ка Европи донијели приход од 3,33 милиона

Милијана Латиновић
Летови ка Европи донијели приход од 3,33 милиона

Бањалука - Увођење нових авио-линија и повећање броја путника били су вјетар у леђа предузећу “Аеродроми РС” које је у прошлој години остварило приход од око 3,33 милиона марака, што је за 48 одсто више у односу на годину раније.

Искорак у пословању направљен је захваљујући сарадњи са ирском нискотарифном компанијом “Рајанер”, чији су први авиони на писту у Маховљанима слетјели у октобру прошле године. Тада су уведене три нове авио-линије које су Бањалуку и Републику Српску повезале са европским метрополама Стокхолмом, Мемингемом и Бриселом, а почетком априла ове године авион “Рајанера” полетио је и ка Берлину.

У предузећу “Аеродроми РС” наводе за “Глас Српске” да је прошлогодишњи резултат пословања очекиван имајући у виду да је број путника захваљујући летовима “Рајанера” лани повећан за 77 одсто у односу на 2017. годину.

- Пословање иде узлазном путањом, а још боље резултате очекујемо у овој години - истакли су у том предузећу. Додали су да су дугорочне обавезе “Аеродрома РС” на крају 2018. године износиле 7,4 милиона КМ, а краткорочне обавезе нешто више од 460.000 марака.

То предузеће тренутно запошљава 68 радника, а истичу да ће у складу са порастом обима посла и ваздухопловним захтјевима планирати и нова запошљавања.

Када је у питању планирано успостављање летова на релацији Бањалука - Москва, у “Аеродромима РС” кажу да су преговори у завршној фази, уз напомену да константно планирају увођење летова ка новим дестинацијама.

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић рекао је за “Глас Српске” да је промјена концепта развоја бањалучког аеродрома утицала на остварење сарадње са “Рајанером”, што се показало као пун погодак.

- Кроз бањалучки аеродром 2017. године прошло је око 17.000 путника, а од увођења летова ка европским метрополама скоро да мјесечно имамо толико, што упућује на то да ћемо до краја године сигурно достићи магични број од 200.000 путника - истакао је Трнинић и поновио да је неопходно проширити капацитете аеродрома и завршити карго објекат.

План утрошка средстава Министарства саобраћаја за други квартал ове године којим су, између осталог, предвиђене субвенције за “Аеродроме РС” у износу од 155.513 КМ, добио је јуче зелено свјетло Владе РС.

Директори

Коментаришући честе промјене руководства “Аеродрома РС” у протеклом периоду, Неђо Трнинић је истакао да то никако не би требало негативно да се одрази на пословање предузећа.

- Директор с којим смо својевремено кренули у причу подизања аеродрома на ноге Мирослав Јањић по истеку мандата повукао се из здравствених разлога. Након њега на мјесто директора дошао је Душко Ковачевић који је недавно именован за амбасадора у Израелу, а замијенио га је Зоран Ињац који је прије доласка на мјесто директора био на челу Надзорног одбора предузећа - рекао је Трнинић. Прије седам дана за вршиоца дужности директора предузећа изабран је Милан Рачић. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана