Let iz Banjaluke do Geteborga i Podgorice

Danijela Stokanić
Let iz Banjaluke do Geteborga i Podgorice

Banjaluka - Stanovnici Republike Srpske imaće priliku da sa banjalučkog aerodroma lete za Švedsku i Crnu Goru, jer će 22. decembra biti pokrenuta avionska linija Geteborg - Banjaluka - Podgorica.

Najavio je to juče ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić nakon sastanka sa direktorom "Aerodroma RS" Miroslavom Janjićem.

Trninić je istakao da je u planu jedan let sedmično, a da će nakon toga, u skladu s interesovanjem putnika, biti uveden i drugi termin. Riječ je, dodao je Trninić, o turoperateru iz Švedske, čije ime za sada nije želio da otkrije.

- Odustali smo od isključivog fokusiranja na redovne avio-linije, tako da će se aerodrom ubuduće orijentisati i na niskobudžetne kompanije - kazao je Trninić.

Dodao je da su uputili dopise još nekim avio-kompanijama i operaterima, sa kojima su i do sada imali kontakt, te da očekuju njihove odgovore.

Trninić, koji je juče obišao aerodrom, gdje je u toku proširenje zgrade i izgradnja kargo skladišta, kazao je da je zbog propusta srpskih predstavnika u Savjetu ministara BiH došlo do prekida kargo saobraćaja sa aerodroma Banjaluka, koji je prebačen na aerodrom u Tuzli.

Janjić je rekao da je u toku izrada studije izvodljivosti s ciljem izgradnje aerodroma u Trebinju, a koji bi, kako je pojasnio, bio prilagođen potrebama tog kraja i ravnomjernog razvoja avio-saobraćaja na teritoriji cijele RS.

- Prošle godine imali smo 21.500 putnika. To nije ni izbliza dovoljno, s obzirom na broj stanovnika koji gravitira banjalučkom aerodromu. Uvjeren sam da ćemo u narednom periodu tu cifru uvišestručiti - rekao je Janjić.

Trninić je kazao da je nadzornom organu skrenuta pažnju na odstupanja od projekta i tehničke dokumentacije, koji nije reagovao, zbog čega je uprava "Aerodroma" pozvala inspekciju.

- Zbog svih tih problema radovi na aerodromu će kasniti deset do 15 dana - kazao je Trninić.

Vlada

Vlada RS na jučerašnjoj sjednici prihvatila je informaciju o forumu održanom u Tuzli o temi "Analiza funkcionalnosti aerodroma i problema uknjižbe perspektivnih lokacija Oružanih snaga BiH". Ministarstvo saobraćaja i "Aerodromi RS" zaduženi su da podnesu zahtjev Predsjedništvu BiH da se dio nekretnina koje su u faktičkom vlasništvu "Aerodroma" proglase kao neperspektivna vojna imovina. Nakon toga će nadležni organi sprovesti postupak u skladu sa važećim propisima, kako bi se ove nekretnine uknjižile kao vlasništvo "Aerodroma RS" zarad njegovog proširenja, koje je, prema riječima nadležnih, neophodno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana