Лет из Бањалуке до Гетеборга и Подгорице

Данијела Стоканић
Лет из Бањалуке до Гетеборга и Подгорице

Бањалука - Становници Републике Српске имаће прилику да са бањалучког аеродрома лете за Шведску и Црну Гору, јер ће 22. децембра бити покренута авионска линија Гетеборг - Бањалука - Подгорица.

Најавио је то јуче министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић након састанка са директором "Аеродрома РС" Мирославом Јањићем.

Трнинић је истакао да је у плану један лет седмично, а да ће након тога, у складу с интересовањем путника, бити уведен и други термин. Ријеч је, додао је Трнинић, о туроператеру из Шведске, чије име за сада није желио да открије.

- Одустали смо од искључивог фокусирања на редовне авио-линије, тако да ће се аеродром убудуће оријентисати и на нискобуџетне компаније - казао је Трнинић.

Додао је да су упутили дописе још неким авио-компанијама и оператерима, са којима су и до сада имали контакт, те да очекују њихове одговоре.

Трнинић, који је јуче обишао аеродром, гдје је у току проширење зграде и изградња карго складишта, казао је да је због пропуста српских представника у Савјету министара БиХ дошло до прекида карго саобраћаја са аеродрома Бањалука, који је пребачен на аеродром у Тузли.

Јањић је рекао да је у току израда студије изводљивости с циљем изградње аеродрома у Требињу, а који би, како је појаснио, био прилагођен потребама тог краја и равномјерног развоја авио-саобраћаја на територији цијеле РС.

- Прошле године имали смо 21.500 путника. То није ни изблиза довољно, с обзиром на број становника који гравитира бањалучком аеродрому. Увјерен сам да ћемо у наредном периоду ту цифру увишестручити - рекао је Јањић.

Трнинић је казао да је надзорном органу скренута пажњу на одступања од пројекта и техничке документације, који није реаговао, због чега је управа "Аеродрома" позвала инспекцију.

- Због свих тих проблема радови на аеродрому ће каснити десет до 15 дана - казао је Трнинић.

Влада

Влада РС на јучерашњој сједници прихватила је информацију о форуму одржаном у Тузли о теми "Анализа функционалности аеродрома и проблема укњижбе перспективних локација Оружаних снага БиХ". Министарство саобраћаја и "Аеродроми РС" задужени су да поднесу захтјев Предсједништву БиХ да се дио некретнина које су у фактичком власништву "Аеродрома" прогласе као неперспективна војна имовина. Након тога ће надлежни органи спровести поступак у складу са важећим прописима, како би се ове некретнине укњижиле као власништво "Аеродрома РС" зарад његовог проширења, које је, према ријечима надлежних, неопходно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана