“Ледо” повукао више производа због присуства бактерија

Срна
“Ледо” повукао више производа због присуства бактерија

Сарајево - “Ледо” из Читлука повукао је са тржишта БиХ више производа “Гринланд фрозена” из Мађарске, након обавјештења мађарског партнера да постоји сумња о могућем микробиолошком одступању, односно могућности контаминације бактеријом листерија моноцитогенес, речено је данас Срни у Агенцији за безбједност хране БиХ.

“Ледо” је 12. јуна обавијестио Агенцију за безбједност хране да са тржишта добровољно и самоиницијативно повлачи производе: брокуле веги 400 грама, царско поврће веги 400 грама, кукуруз шећерац јами 400 грама, махуна жута 4/1 УГ и махуна зелена 411 УГ.

Из Агенције за безбједност хране наводе да већина здравих људи нема никакве симптоме након инфекције бактеријом листерија моноцитогенес, а да се код  ове болести под компликације могу убрајати уобичајени клинички знакови болести.

У ризичну популацију спадају труднице, новорођенчад, старија лица и одрасли са ослабљеним имунолошким системом.

Како би био смањен ризик од инфекције, потрошачима се препоручује темељно кување замрзнутог поврћа, објашњавају из Агенције за безбједност хране.

“Ледо” је на својој веб страници уз вијест о повлачењу наведених производа навео да се бактерија листерија моноцитогенес уништава термичком обрадом производа на температури од 70 степени Целзијуса у трајању од три минута те да је термички обрађен производ безбједан за конзумацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана