Ledići: Obilježena 26. godišnjica zločina nad 24 srpska civila

RTRS
Ledići: Obilježena 26. godišnjica zločina nad 24 srpska civila

Trnovo - U selu Ledići, u federalnoj opštini Trnovo obilježena je 26. godišnjica zločina nad 24 srpska civila koje su ubili pripadnici tzv. Armije BiH u čijim redovima su bili i muslimani iz susjednog sela Dejčići.

Na spomen-obilježju uklesana su imena ubijenih članova porodica Tešanović, Vasić, Sekulić i Kenjić. Za ovaj masakr do sada niko je osuđen. I ove godine pripadnici policije MUP-a Kantona Sarajevo obezbjeđivali su dolazak Srba u prijeratno mjesto življenja.

Iz napadnutog sela Ledići mještani su bježali prema Kalinoviku. Na Javorskoj kosi, na padinama planine Treskavice upali su u zasjedu gdje su masakrirani. Pripadnici tzv. ARBiH i HOS-a nisu imali milosti ni za 18-mjesečnog Miluna Tešanovića.

“Patalog je rekao kada su ih ekshumirali deset godina kasnije da su mu i ruke i noge bile polomljene. Kakvi su to neljudi da djecu ubijaju”, rekla je Milena Vitković.

U selu je ipak ostalo nekoliko starijih žena, vjerovale su komšijama muslimanima iz Dejčića da će ih zaštiti. To ih je koštalo glave kaže Slavko Vasić kome su tih dana ubijena oba roditelja i baba od 92 godine.

“Ovdje je ubijeno pet starica koje su u prosjeku imale više 80 godina. Znači ovdje su ubijene, a odvučene nekih par kilometara odavde i bačene, znači ovdje je sve što je srpsko trebalo je da bude likvidarano”, naglasio je predsjednik Udruženja građana “Moje ognjište” Trnovo Slavko Vasić. 

Ratni zločin nad srpskim civilima u selu Ledići obuhvaćen je optužnicom protiv Edhema Godinjaka, Muderisa Šarića i Mirka Bunjoze. Suđenje se privodi kraju ali preživjeli i porodice ubijenih Srba iz Ledića ne očukuju da će pravda biti zadovoljena a krivci kažnjeni. 

“Ja sam bio svjedok Tužilaštva protiv Godinjaka, tako da ovaj proces traje, a ja vjerujem da je Edo Godinjak da je htio mogao da zaštiti ovaj narod”, smatra bivši mještanin sela Ledići Krsto Miovčević.

“Ja nešto nisam ni optimističan, ali nadam se i vjerujem u pravdu koju Sud donosi, mada do sada nije bilo pravde. Mi kao porodice se nadamo za pravdu za 24 zvjerski ubijena civila”, istakao je predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Trnovo Goran Timotija.

U pitomo planinsko selo Srbi rijetko dolaze, od 70-tak kuća i vikendica obnovljeno je 10-tak objekata. Srbe boli što su odlukom vlasti morali da na spomeniku uklešu da su ubijeni civili bili žrtve ratnih dešavanja, a ne ratnog zločina. Još više ih vrijeća što je u neposrednoj blizini spomenika srpskim civilima postavljeno obilježje pripadnicima tzv. ARBiH stradalim u borbi sa srpskom vojskom čime se kako kažu želi izjednačiti žrtva i dželat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana