Ледићи: Обиљежена 26. годишњица злочина над 24 српска цивила

РТРС
Ледићи: Обиљежена 26. годишњица злочина над 24 српска цивила

Трново - У селу Ледићи, у федералној општини Трново обиљежена је 26. годишњица злочина над 24 српска цивила које су убили припадници тзв. Армије БиХ у чијим редовима су били и муслимани из сусједног села Дејчићи.

На спомен-обиљежју уклесана су имена убијених чланова породица Тешановић, Васић, Секулић и Кењић. За овај масакр до сада нико је осуђен. И ове године припадници полиције МУП-а Кантона Сарајево обезбјеђивали су долазак Срба у пријератно мјесто живљења.

Из нападнутог села Ледићи мјештани су бјежали према Калиновику. На Јаворској коси, на падинама планине Трескавице упали су у засједу гдје су масакрирани. Припадници тзв. АРБиХ и ХОС-а нису имали милости ни за 18-мјесечног Милуна Тешановића.

“Паталог је рекао када су их ексхумирали десет година касније да су му и руке и ноге биле поломљене. Какви су то нељуди да дјецу убијају”, рекла је Милена Витковић.

У селу је ипак остало неколико старијих жена, вјеровале су комшијама муслиманима из Дејчића да ће их заштити. То их је коштало главе каже Славко Васић коме су тих дана убијена оба родитеља и баба од 92 године.

“Овдје је убијено пет старица које су у просјеку имале више 80 година. Значи овдје су убијене, а одвучене неких пар километара одавде и бачене, значи овдје је све што је српско требало је да буде ликвидарано”, нагласио је предсједник Удружења грађана “Моје огњиште” Трново Славко Васић. 

Ратни злочин над српским цивилима у селу Ледићи обухваћен је оптужницом против Едхема Годињака, Мудериса Шарића и Мирка Буњозе. Суђење се приводи крају али преживјели и породице убијених Срба из Ледића не очукују да ће правда бити задовољена а кривци кажњени. 

“Ја сам био свједок Тужилаштва против Годињака, тако да овај процес траје, а ја вјерујем да је Едо Годињак да је хтио могао да заштити овај народ”, сматра бивши мјештанин села Ледићи Крсто Миовчевић.

“Ја нешто нисам ни оптимистичан, али надам се и вјерујем у правду коју Суд доноси, мада до сада није било правде. Ми као породице се надамо за правду за 24 звјерски убијена цивила”, истакао је предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Трново Горан Тимотија.

У питомо планинско село Срби ријетко долазе, од 70-так кућа и викендица обновљено је 10-так објеката. Србе боли што су одлуком власти морали да на споменику уклешу да су убијени цивили били жртве ратних дешавања, а не ратног злочина. Још више их вријећа што је у непосредној близини споменика српским цивилима постављено обиљежје припадницима тзв. АРБиХ страдалим у борби са српском војском чиме се како кажу жели изједначити жртва и џелат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана