Ledene grudve zasule kuće i automobile

Milijana Latinović
Ledene grudve zasule kuće i automobile

Banjaluka - Sve što smo mukotrpno godinama stvarali ogromne kugle leda uništile su za nekoliko trenutaka. Nisam bila svjesna šta nas je snašlo, baš kao da su granate padale po krovu, sve je polupano, nijedan crijep nije ostao, auto je slupan, a plastenik i bašta uništeni.

Ispričala je ovo mještanka banjalučkog prigradskog naselja Mišin Han, Petra Vujinović, čije je domaćinstvo u subotu u poslijepodnevnim satima uništio led veličine teniske loptice koji je padao nepunih 20 minuta.

- Ne pamtim ovako jako nevrijeme. Pucalo je na sve strane. Snaha je bila sa troje djece na spratu, mislila sam da neće živi ostati kad je cigla počela pucati. Starijeg unuka kome su četiri godine nismo mogli utješiti koliko je plakao. Oka nismo sklopili cijelu noć. Prokislo je u dječiju sobu. Ne znam kako ni od čega ćemo živjeti - kroz suze je ispričala Vujinovićeva, koja je sa porodicom prije 23 godine izbjegla iz Travnika.

Ista sudbina zadesila je i Petrinu jetrvu Anđu Vujinović, koja kaže da je za nekoliko minuta sve uništeno, krov na kući, pomoćnim objektima, bašte, sve je propalo.

- Noć smo proveli pod vedrim nebom - rekla je Anđa i dodala da je najvažnije da nije bilo ljudskih žrtava.

Polupani crepovi, uništene jabuke i šljive, koje su ove godine rodile kao nikada do sada, zastrašujući su prizor gotovo u svakom dvorištu u ovom naselju. Led je uništio i domaćinstvo i farmu porodice Sukara.

- Uništeno je pet objekata, 20 dunuma kukuruza i plastenik. Prokisle su štale. Niko od nadležnih još nije došao ni da vidi koliku je štetu ovaj narod pretrpio - kazao je Novo Sukara.

Iz Gradske uprave Banjaluka juče je saopšteno da je u olujnom nevremenu oštećeno oko 200 objekata na području grada, te da će u četiri prigradska naselja biti procijenjena šteta na domaćinstvima. Šef gradskog Odsjeka za civilnu zaštitu Mladen Ćućun rekao je da će uraditi preliminarnu procjenu štete i zaštititi objekte od daljih oštećenja s obzirom na to se i u narednim danima mogu očekivati padavine.

On je dodao da je najvećim dijelom riječ o oštećenju krovova, polupanim prozorima i oštećenim fasadama. U Gradskoj upravi kažu da će na osnovu izvještaja Civilne zaštite u narednim danima formirati komisije za procjenu štete.

Poslije neprospavane noći za mještane Mišinog Hana juče nije bilo predaha. Užurbano su skidali uništeni crijep i kuće prekrivali najlonima, strepeći da bi sivi oblaci koji su prekrili nebo mogli donijeti novu oluju.

  • Trudimo se bar da zaštitimo ono što se sačuvati može. Pred nama je još jedna besana noć, jer ništa drugo nam nije preostalo nego da sa nevjericom gledamo u nebo nadajući se da ponovo neće pasti kiša, koja bi uništila sve i u kućama - kazali su mještani.

Preplašeni vozači

Snažno nevrijeme praćeno gradom u subotu je zahvatilo i Prijedor. Ulice su zbog obilne kiše bile poplavljene i prekrivene komadima leda, a jak vjetar je nosio grane.

U trenutku kada je oluja počela vozači koji su se zatekli  na magistralnom putu Banjaluka - Prijedor preživjeli su pravi horor dok su bespomoćno gledali kako im ledene grudve razbijaju šajbe i limariju na vozilima.

Zabrana ispaljivanja raketa

U “Protivgradnoj preventivi RS” kažu da su u subotu na području Banjaluke, Prijedora, Laktaša i Prnjavora ispaljene 64 protivgradne rakete.

- Zabrane za dejstvo onemogućile su da se u potpunosti iskoriste sva raspoloživa sredstva s ciljem umanjenja štete od grada, te su bile presudne za pojavu izuzetno krupnog grada - naveli su u ovom preduzeću i dodali da je djelovano na veoma jak oblak koji je pun grada ušao na područje Prijedora, ali da je poslije ispaljenih 25 raketa kontrola leta zabranila dalja dejstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana