Lažnim nalazima lovili deblji ček

Dragana Keleč
Lažnim nalazima lovili deblji ček

Banjaluka - Penzioneri iz Trebinja, Nevesinja i Bileće skinuti su iz evidencije Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) RS nakon što je otkriveno da su do debljeg čeka pokušali da dođu uz pomoć falsifikovane medicinske dokumentacije.

U prevari su uhvaćeni S. M. (46) iz Nevesinja, K. Z. (53) iz Trebinja i S. M. (53) iz Bileće. Umjesto veće penzije od Fonda PIO su dobili rješenja o prestanku prava na invalidsku penziju, jer je otkriveno da su se služili prevarama. Oni su godinama, ističu u Fondu PIO, bili korisnici invalidskih penzija, ali su uz pomoć lažirane medicinske dokumentacije pokušali da dokažu da imaju veći stepen invalidnosti da bi dobili više novca.

- Prevare i lažiranje medicinske dokumentacije za svu trojicu zvanično su potvrdili i Klinika za psihijatriju "Dr Laza Lazarević" iz Beograda i Klinika za psihijatriju Kliničkog centra Srbije - kazao je portparol Fonda PIO Tihomir Joksimović.

Ova tri penzionera su, pojašnjava Joksimović, zloupotrijebili memorandume, faksimil i potpise ljekara pomenutih zdravstvenih ustanova iz Srbije, iako niko od njih nije liječen u tim ustanovama u periodu koji je naveden u falsifikovanim otpusnim listama.

- U jednom slučaju naveden je čak i ljekar-načelnik odjeljenja koji nikada nije bio zaposlen u Klinici za psihijatriju Kliničkog centra Srbija, a u drugom slučaju je ljekaru pogrešno napisano ime. Na lažnim otpusnim listama kod ova tri penzionera navedena je istorija bolesti sasvim drugih pacijenata - kaže Joksimović.

Fond PIO RS je zbog prevara protiv pomenutih penzionera podnio krivične prijave MUP-u RS, a u parničnom postupku zatražiće nadoknadu novca isplaćenog za penzije u prethodnim periodu ako bude utvrđeno da je i tu bilo nepravilnosti.

U beogradskoj Klinici za psihijatriju "Laza Lazarević" i Klinici za psihijatriju Kliničkog centra Srbije juče nismo uspjeli dobiti komentar u vezi sa ovim slučajevima prevare.

U postupku suzbijanja prevara Fond PIO je pokrenuo provjeru medicinske dokumentacije u još 55 slučajeva. Riječ je o slučajevima u kojima je medicinska dokumentacija za ostvarivanje prava na invalidsku penziju pribavljana u zdravstvenim ustanovama za psihijatrijske bolesti u Mostaru, Podgorici, Nikšiću i Beogradu.

 

Serija prevara za veću invalidsku penziju

- Zloupotrijebili memorandume, faksimil i potpise ljekara, iako nikada nisu liječeni u tim ustanovama

- U jednom slučaju naveli za ljekara - načelnika odjeljenja osobu koja nikada nije bila zaposlena u Klinici za psihijatriju Kliničkog centra Srbija, a u drugom ljekaru pogrešno napisali ime

- Falsifikovali istoriju bolesti od drugih pacijenata

S. M. (Nevesinje) - primao penziju od decembra 2005.

K. Z. (Trebinje) - primao penziju od marta 2006.

S. M. (Bileća) - primao penziju od januara 2009.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana