Лажним налазима ловили дебљи чек

Драгана Келеч
Лажним налазима ловили дебљи чек

Бањалука - Пензионери из Требиња, Невесиња и Билеће скинути су из евиденције Фонда пензијско-инвалидског осигурања (ПИО) РС након што је откривено да су до дебљег чека покушали да дођу уз помоћ фалсификоване медицинске документације.

У превари су ухваћени С. М. (46) из Невесиња, К. З. (53) из Требиња и С. М. (53) из Билеће. Умјесто веће пензије од Фонда ПИО су добили рјешења о престанку права на инвалидску пензију, јер је откривено да су се служили преварама. Они су годинама, истичу у Фонду ПИО, били корисници инвалидских пензија, али су уз помоћ лажиране медицинске документације покушали да докажу да имају већи степен инвалидности да би добили више новца.

- Преваре и лажирање медицинске документације за сву тројицу званично су потврдили и Клиника за психијатрију "Др Лаза Лазаревић" из Београда и Клиника за психијатрију Клиничког центра Србије - казао је портпарол Фонда ПИО Тихомир Јоксимовић.

Ова три пензионера су, појашњава Јоксимовић, злоупотријебили меморандуме, факсимил и потписе љекара поменутих здравствених установа из Србије, иако нико од њих није лијечен у тим установама у периоду који је наведен у фалсификованим отпусним листама.

- У једном случају наведен је чак и љекар-начелник одјељења који никада није био запослен у Клиници за психијатрију Клиничког центра Србија, а у другом случају је љекару погрешно написано име. На лажним отпусним листама код ова три пензионера наведена је историја болести сасвим других пацијената - каже Јоксимовић.

Фонд ПИО РС је због превара против поменутих пензионера поднио кривичне пријаве МУП-у РС, а у парничном поступку затражиће надокнаду новца исплаћеног за пензије у претходним периоду ако буде утврђено да је и ту било неправилности.

У београдској Клиници за психијатрију "Лаза Лазаревић" и Клиници за психијатрију Клиничког центра Србије јуче нисмо успјели добити коментар у вези са овим случајевима преваре.

У поступку сузбијања превара Фонд ПИО је покренуо провјеру медицинске документације у још 55 случајева. Ријеч је о случајевима у којима је медицинска документација за остваривање права на инвалидску пензију прибављана у здравственим установама за психијатријске болести у Мостару, Подгорици, Никшићу и Београду.

 

Серија превара за већу инвалидску пензију

- Злоупотријебили меморандуме, факсимил и потписе љекара, иако никада нису лијечени у тим установама

- У једном случају навели за љекара - начелника одјељења особу која никада није била запослена у Клиници за психијатрију Клиничког центра Србија, а у другом љекару погрешно написали име

- Фалсификовали историју болести од других пацијената

С. М. (Невесиње) - примао пензију од децембра 2005.

К. З. (Требиње) - примао пензију од марта 2006.

С. М. (Билећа) - примао пензију од јануара 2009.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана