Лажни портали све већи проблем

А. Ј. Р.
Лажни портали све већи проблем

Бањалука - Свакодневна појава портала за које се не зна ко стоји иза њих и који преносе неистините и непровјерене информације све је израженији проблем у БиХ, поготово што не постоји могућност реаговања на такве садржаје.

Поручено је ово са конференције о злоупотреби онлајн медија коју је јуче организовао Клуб новинара Бањалука.

Панелисти су истакли да се често ради о порталима који су политички финансирани због ширења пропаганде, док поједини имају и економски карактер.

Уредник портала “raskrinkavanje.ba” Емир Зулејхић истиче да су раскринкали више од 500 медија и 1.200 чланака који се појављују на овом говорном подручју.

- Портале иза којих стоји политика не занима зарада јер они фокус стављају на садржај и буде се повремено, док економске портале праве махом средњошколци или студенти због лаке зараде. Они нису свјесни шта тиме раде медијској сцени - рекао је Зулејхић и додао да је једна особа имала чак 93 портала без импресума.

Уредник портала “Истинито” Жељко Раљић је рекао да постојећи закон који регулише рад медија у РС није мијењан дуже од 20 година и да не познаје веб портали као медији због чега се не могу уписати у регистар јавних гласила.

Директорица програма Савјета за штампу Љиљана Зуровац истакла је да је говор мржње, који је у великој мјери присутан на порталима, кривично дјело, наводећи да то може довести до озбиљних посљедица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана