Lada Buševac: Veliki gubitak zbog ograničenog rada žena

Srna
Lada Buševac: Veliki gubitak zbog ograničenog rada žena

Sarajevo - BiH godišnje gubi 16 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) zbog ograničenog učešća žena na tržištu rada, dok samo trećina od ukupnog broja radno sposobnih žena ima formalno zaposlenje, izjavila je šefica Kancelarije Međunarodne finansijske korporacije u BiH Lada Buševac.

Ona je rekla da postoje mnogi razlozi za nezaposlenost žena, kao što su nedostatak vještina i adekvatnih radnih mjesta, ali da je to najčešće infrastruktura koja treba da pomaže ženama da lakše traže i zadrže posao.

- Ženama nedostaje infrastruktura kojom bi im bilo olakšano ispunjavanje porodičnih obaveza, među kojima je najznačajnija briga o djeci, da ne bi razmišljale da time žrtvuju želju za napretkom i razvojem karijere. Pokazatelji govore da trenutno u BiH u 60 odsto slučajeva djeca budu kod kuće jer vrtića nema dovoljno ili nisu finansijski dostupni. Da bi bili dostupni potreban je posao i tako u krug - izjavila je Buševac na konferenciji "Stvaranje boljih radnih mjesta, odgovorni poslodavci donose promjene za žene" u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana