Лада Бушевац: Велики губитак због ограниченог рада жена

Срна
Лада Бушевац: Велики губитак због ограниченог рада жена

Сарајево - БиХ годишње губи 16 одсто бруто домаћег производа (БДП) због ограниченог учешћа жена на тржишту рада, док само трећина од укупног броја радно способних жена има формално запослење, изјавила је шефица Канцеларије Међународне финансијске корпорације у БиХ Лада Бушевац.

Она је рекла да постоје многи разлози за незапосленост жена, као што су недостатак вјештина и адекватних радних мјеста, али да је то најчешће инфраструктура која треба да помаже женама да лакше траже и задрже посао.

- Женама недостаје инфраструктура којом би им било олакшано испуњавање породичних обавеза, међу којима је најзначајнија брига о дјеци, да не би размишљале да тиме жртвују жељу за напретком и развојем каријере. Показатељи говоре да тренутно у БиХ у 60 одсто случајева дјеца буду код куће јер вртића нема довољно или нису финансијски доступни. Да би били доступни потребан је посао и тако у круг - изјавила је Бушевац на конференцији "Стварање бољих радних мјеста, одговорни послодавци доносе промјене за жене" у Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана