Kvalitet radiologije u svjetskom vrhu

Milijana Latinović
Kvalitet radiologije u svjetskom vrhu

Banjaluka - Zavod za kliničku radiologiju Univerzitetskog kliničkog centra RS među prvima je u svijetu prošao reviziju međunarodne Agencije za atomsku energiju, a visok stepen kvaliteta radiologije i bezbjednost pacijenata osnovni su zadaci ove klinike.

Istakao je ovo juče načelnik Zavoda za kliničku radiologiju na UKC RS Saša Vujnović i dodao da je ova zdravstvena ustanova od 21. do 25. maja domaćin vodećim stručnjacima u oblasti radiologije.

- Ovo je veliki događaj za sve nas jer smo domaćini regionalnog trening kursa iz kvaliteta u dijagnostičkoj radiologiji. Zadovoljstvo nam je što su s nama vodeći svjetski eksperti iz 15 zemalja - rekao je Vujnović i dodao da na kursu učestvuje 35 eksperata iz Ujedinjenog Kraljevstva, Grčke, Ukrajine, Gruzije, Poljske i balkanskih zemalja.

On je dodao da je kvalitet u radiologiji posebno važan zbog bezbjednosti pacijenata jer se radi sa izvorima zračenja.

- Cilj nam je da opremu upotrebljavamo na pravi način kako bi sačuvali zdravlje naših pacijenata. Sa ponosom možemo reći da smo prošli reviziju koju nije prošao niko u zemljama bivše Jugoslavije, tako da se trudimo da održimo veoma visok kvalitet radiologije - dodao je Vujnić.

Utemeljitelj rane dijagnostike karcinoma dojke u Ujedinjenom Kraljevstvu Kit Fokner istakao je da mu je velika čast i privilegija što je došao u Banjaluku.

- Ono što smo ovdje vidjeli na najbolji način odražava kvalitet zdravstvene usluge u ovoj ustanovi kao i investicije koje je Vlada RS uložila da bi ova bolnica bila opremljena na najbolji mogući način - rekao je Fokner.

Predsjednik Svjetskog udruženja radioloških inženjera Dimitris Kacifarakis kazao je da mu je velika čast što sarađuje sa Vujnovićem, koji je kao radiolog veoma poznat u krugovima međunarodne Agencije za atomsku energiju.

- Siguran sam da će ovaj Zavod ubrzo prerasti u edukativni centar kako za radiologe tako i za radiološke inženjere i medicinske fizičare - kazao je Kacifarakis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana