Kvalitet krči put do tržišta

A. J. R.
Kvalitet krči put do tržišta

Brčko - Tradicionalni skup Dan uljarica okupio je juče u Brčkom brojne stručnjake iz oblasti poljoprivrede koji su istakli značaj kvalitetnog uzgoja domaćih sirovina.

Skup na temu "Kvalitetnom poljoprivrednom proizvodnjom do konkurentnosti na tržištu" organizovali su fabrika za proizvodnju ulja "Bimal" i Institut za razvoj i unapređenje poljoprivrede Brčko.

Izvršni direktor za ekonomska pitanja "Bimala" Ševal Suljkanović ističe da ova kompanija kao lider u proizvodnji prehrambenih proizvoda u BiH, zahvaljujući kojoj je lani realizovana prva proizvodnja suncokreta u Brčkom, u Danu uljarica vidi šansu za razvoj poljoprivrede u BiH.

- Poslali smo poruku da uspjeh na tržištu znači plasiranje kvalitetnog proizvoda nastalog iz kvalitetne, domaće sirovine, bez GMO - rekao je Suljkanović.

Iz "Bimala" poručuju da stvaranje jake domaće sirovinske baze znači jačanje domaćih proizvođača, a učesnici su zaključili da će se kontinuiranim zalaganjem za povećanje zasijanih površina pozitivno uticati i na opšti razvoj privrede cijele zemlje.

Jedna od tema panela bila je i "Non-GMO proizvodnja budućnost jake poljoprivrede u BiH".

- Asocijacija "Dunav soja" i oznaka bez GMO garancija je potrošaču da se odlučio za proizvod koji ne sadrži genetski modifikovane organizme - rekla je regionalni direktor "Dunav soje" Marija Kalentić.

Proizvođač iz Odžaka Dragan Jović ističe da je teško predvidjeti odnos zarade i uloženog.

- Opstanak na tržištu znači neodustajanje od kvaliteta proizvodnje, što je i zahtjev, jer naše kompanije osim učešća na tržištu BiH, žele prisutnost i na inostranom tržištu. Ako moj proizvod ne ispunjava te uslove, onda ja kao proizvođač ostajem nevidljiv - rekao je Jović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana