Квалитет крчи пут до тржишта

Квалитет крчи пут до тржишта 01.03.2018 12:19 | А. Ј. Р.

Брчко - Традиционални скуп Дан уљарица окупио је јуче у Брчком бројне стручњаке из области пољопривреде који су истакли значај квалитетног узгоја домаћих сировина.

Скуп на тему "Квалитетном пољопривредном производњом до конкурентности на тржишту" организовали су фабрика за производњу уља "Бимал" и Институт за развој и унапређење пољопривреде Брчко.

Извршни директор за економска питања "Бимала" Шевал Суљкановић истиче да ова компанија као лидер у производњи прехрамбених производа у БиХ, захваљујући којој је лани реализована прва производња сунцокрета у Брчком, у Дану уљарица види шансу за развој пољопривреде у БиХ.

- Послали смо поруку да успјех на тржишту значи пласирање квалитетног производа насталог из квалитетне, домаће сировине, без ГМО - рекао је Суљкановић.

Из "Бимала" поручују да стварање јаке домаће сировинске базе значи јачање домаћих произвођача, а учесници су закључили да ће се континуираним залагањем за повећање засијаних површина позитивно утицати и на општи развој привреде цијеле земље.

Једна од тема панела била је и "Нон-ГМО производња будућност јаке пољопривреде у БиХ".

- Асоцијација "Дунав соја" и ознака без ГМО гаранција је потрошачу да се одлучио за производ који не садржи генетски модификоване организме - рекла је регионални директор "Дунав соје" Марија Калентић.

Произвођач из Оџака Драган Јовић истиче да је тешко предвидјети однос зараде и уложеног.

- Опстанак на тржишту значи неодустајање од квалитета производње, што је и захтјев, јер наше компаније осим учешћа на тржишту БиХ, желе присутност и на иностраном тржишту. Ако мој производ не испуњава те услове, онда ја као произвођач остајем невидљив - рекао је Јовић.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица